nieuws

LED-letter op gevel geduchte concurrent voor TL en neon

bouwbreed Premium

Een kantoorgebouw op het Amersfoortse bedrijventerrein Calveen is als eerste in Nederland beletterd met behulp van LED-verlichting. Het nieuwe systeem belooft een geduchte concurrent te worden voor neon- en TL-lichtreclame. LED behoeft nauwelijks onderhoud, is niet milieubelastend, heeft een lange levensduur en een laag stroomverbruik. En de letters zijn bijzonder dun.

“Vroeger hees je simpel iemand met een kraantje omhoog. Tegenwoordig moet je, in verband met strengere veiligheidseisen, een stelling bouwen voor het uitvoeren van onderhoud. Dat wordt daardoor onbetaalbaar”, vertelt Michael Cohen van het Sliedrechtse lichtreclamebedrijf Ciltron. LED-verlichting is compleet ingegoten en heeft daardoor geen last van vuil en stof, dat wel binnendringt bij neon en TL.

Branduren

Bovendien is de gemiddelde levensduur veel groter. TL gaat 6.500 branduren mee en neon houdt er na gemiddeld dertigduizend branduren mee op. LED-verlichting brandt na honderdduizend uren nog.

Op het gebied van onderhoudsgevoeligheid verslaat LED ook andere nieuwe oplossingen, zoals chainlight en fiberverlichting. LED maakt bovendien – anders dan bijvoorbeeld neon – geen gebruik van het giftige kwik, dat steeds meer wordt uitgebannen.

Ciltron heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Duitse bedrijf dat de LED-verlichting heeft ontwikkeld en dat octrooigemachtigd is. In heel Duitsland zijn de filialen van Deutsche Sparkasse afgelopen twee jaar al van de nieuwe belettering voorzien. In Nederland bleek architectenbureau MVRDV een oplossing zoals LED die biedt te zoeken voor het kantoorpand op Calveen. Cohen: “Het is een bijzonder gebouw en daar passen chique letters bij.”

Geringe dikte

Zolang geen huurder in het pand is getrokken, prijkt de naam van uitvoerend bureau Schipper & Bosch op de gevel. De ontwerpers wilden de LED-letters in de eerste plaats vanwege hun geringe dikte. In neon zouden letters van deze grootte zeker tien tot vijftien centimeter dik zijn.

LED-letters hoeven niet dikker te worden uitgevoerd dan twee tot drie centimeter, ongeacht de gewenste lichtsterkte.

Omdat LED-verlichting op 24 volt werkt, is installatie simpel en het verbruik laag. De dunne kabels zijn eenvoudig via een gootje achter de letter weg te werken. Een neonletter of -logo wordt via een dikke kabel vanaf een trafo gevoed met gemiddeld zesduizend volt. Omdat veel stroom wordt weggetrokken, is een aparte groep nodig.

De prijs van LED is anderhalf tot tweemaal hoger dan die van neon. Cohen: “Maar dat heb je met een paar uitgespaarde onderhoudsbeurten snel terugverdiend.”

Reageer op dit artikel