nieuws

Kamer verdeeld over nieuwe kaslocatie

bouwbreed

De Tweede Kamer is sterk verdeeld over de komst van kassen in de Zuidplaspolder bij Nieuwerkerk a/d IJssel. Dat bleek gisteren bij een Kamerdebat over glastuinbouw. Volgende week staat het onderwerp weer op de agenda.

CDA en VVD willen dat de ministers Pronk (VROM) en Brinkhorst (Landbouw) alles doen om de bouw te versnellen. De polder is voor hen het meest geschikt voor de tuinders die het dichtbijgelegen Westland moeten verlaten voor toenemende woningbouw.

De PvdA wil de tuinders juist tegenhouden, onder meer ter bescherming van het Groene Hart en de waterhuishouding in de diepste polder van Nederland. GroenLinks is tegen, omdat de kassen niet in het landschap zouden passen. SGP geeft de voorkeur aan de Hoekse Waard; D66 en ChristenUnie zijn genuanceerd voorstander.

Tweehonderd hectare in de polder is in januari door Brinkhorst aangewezen als overloopgebied voor het Westland. Zuid-Holland ligt echter nog dwars. De minister wil de provincie daarvoor niet aanpakken.

Pronk vindt de Zuidplaspolder landschappelijk de slechtste locatie voor kassen. Het gebied is een buffer voor het Groene Hart. Hij wil kassen uit dit groengebied naar deze polder verplaatsen, om zo het gebied schoner te maken. Pronk en Brinkhorst stellen daarom dat voor elke Westlandse tuinder ook een tuinder uit het Groene Hart naar de polder moet verplaatsen. De Kamer is tegen deze voorwaarde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels