nieuws

Kabinet neemt eind dit jaar besluit over aanleg van Zuiderzeelijn

bouwbreed

den haag – Het kabinet wil meer gegevens hebben voordat het eind dit jaar een besluit neemt over de aanleg van de Zuiderzeelijn.

In de komende periode worden verschillende alternatieven verder uitgewerkt. Gekeken wordt naar een magneetzweefbaan, een hogesnelheidslijn, een conventioneel spoor en verbetering van de bestaande lijn van Amsterdam via Lelystad en Zwolle naar het noorden. Bij dit laatste alternatief wordt uitgegaan van een Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle. Die komt er zeker voor 2010.

Bij de studies wordt onder meer gekeken naar de vervoerwaarde, sociaal-economische effecten, landschappelijke effecten, financieringsmogelijkheden, verdeling van verantwoordelijkheden en risico.s tussen Rijk en decentrale overheden en mogelijke vormen van samenwerking tussen overheid en private partijen.

Reageer op dit artikel