nieuws

Honderden bouwvakkers binnen enkele weken in Nederland aan de slag Duitsers als gastarbeider

bouwbreed Premium

utrecht – Binnen enkele weken gaan zo’n honderd Duitse bouwvakkers in de Nederlandse bouwsector aan de slag. Het uitzendbureau Constructief heeft daarover een akkoord bereikt met enkele Duitse instellingen op het gebied van arbeidsbemiddeling.

C. Jurgens, commercieel verantwoordelijk voor de uitzendorganisatie, zegt op iets langere termijn ‘een veelvoud’ van de honderd bouwvakkers werk te kunnen garanderen in Nederland. Bedrijven als Heijmans, HBG en Koninklijke Volker Wessels Stevin willen graag gebruik maken van hun diensten.

Constructief heeft een overeenkomst gesloten met het Landesarbeitsamt en het Berufsforderungswerk in de deelstaat Saksen. De eerste instelling is te vergelijken met Arbeidsvoorziening en de arbeidsbureaus. Het Berufsforderungswerk vertoont sterke overeenkomsten met Bouwradius.

Onder de Duitse bouwvakkers, met name in de voormalige Oostduitse deelstaten, heerst grote werkloosheid. De Duitse bouw verkeert in een crisis, terwijl er in Nederland werk zat is en er bovendien te weinig werknemers zijn.

Achterkamertjes

De Duitsers die in Nederland komen werken, worden volgens Jurgens overeenkomstig de Nederlandse bouw-cao betaald. Ook krijgen zij een extra opleiding. Het gaat voor het merendeel om timmerlieden, stukadoors, leidekkers en metselaars. Jurgens sluit niet uit dat in de nabije toekomst ook voor hogere functies een beroep op de Duitsers wordt gedaan. Daarover moeten nog nadere afspraken worden gemaakt. Jurgens noemt het akkoord met de officiele autoriteiten over de komst van de Duitsers van groot belang. In het verleden is de arbeidsbemiddeling van buitenlandse bouwvakkers, met name die van Engelsen en Ieren, volgens hem te vaak afgehandeld in ‘achterkamertjes en hotellobby’s’.

Hoeveel buitenlandse bouwvakkers in de Nederlandse bouw werken, is niet exact bekend. AVBB-voorzitter Brinkman noemde onlangs het getal van 15.000. Engelsen en Ieren zijn het sterkst vertegenwoordigd.

Reageer op dit artikel