nieuws

Hochtief jaagt met Canadees Armbro op markt Amerika

bouwbreed

Hochtief heeft het meerderheidsbelang verworven in de Canadese bouwcombinatie Armbro Enterprises/BFC Construction Corporatie. Door de deelname van net 50 procent in Armbro verwacht Hochtief aanzienlijk betere papieren te hebben bij het binnenhalen van grote infrastructurele projecten die de komende jaren in de Verenigde Staten op stapel staan.

De combinatie van Armbro (gevestigd in Brampton) en BFC uit Toronto vormt met een bouwprestatie van 1,4 miljard gulden de grootste beursgenoteerde bouwonderneming van Canada. Drie maanden geleden bemachtigde Armbro dankzij de financiële middelen van Hochtief 95,3 procent van de aandelen BFC, waarna het bedrijf vrij vlot volledig in handen kwam van de bouwers uit Brampton. Bij de combinatie zijn vierduizend medewerkers aan de slag. Driekwart van de projecten ligt in Canada. Ook is Armbro/BFC actief in de Verenigde Staten, India, Israël en Polen.

Met Armbro/BFC aast Hochtief in hoge mate op een pakket door de Amerikaanse overheid aangekondigde infrastructurele werken met een gezamenlijke waarde van 255 miljard gulden. De Canadese combinatie zal bij het binnenhalen van de opdrachten nauw samenwerken met Hochtiefs volle dochterbedrijf Turner uit Dallas.

Armbro is een ervaren bouwer op het terrein van de verkeerswegen en andere infrastructurele voorzieningen. Het bedrijf geldt tevens – door deelname in de Canadian Highways International – als de toonaangevende projectontwikkelaar van tolwegen. Het bekendste project is de – met een prijs wegens de financiering onderscheiden – 69 kilometer lange tolzone in highway 407 ten noorden van Toronto. Canadian Highways International is tevens betrokken bij de aanleg van de in 2004 te voltooien tolweg van Hadera naar Gedera in Israël.

Ingewikkeld

BFC bouwt behalve verkeerswegen en waterkrachtcentrales ingewikkelde hoge kantoorcomplexen. Het bedrijf heeft de supervisie bij de bouw van de nieuwe terminals op de Lester Pearsonluchthaven van Toronto, een project met een waarde van 1,9 miljard gulden. BFC hielp de autofabrikanten DaimlerChrysler, Ford, Toyota en Honda aan nieuwe productiehallen. Het beheer bleef gedeeltelijk in handen van de bouwer uit Toronto.

Reageer op dit artikel