nieuws

Hijsbewijs

bouwbreed Premium

In het artikel ‘Klein hijsbewijs voor opperkraan bestaat al’ (Cobouw 28 maart) staat dat “het gebruik van verreikers op de bouwplaats als onveilig wordt ervaren, vooral als een onervaren machinist het apparaat bedient”. Het artikel vervolgt dan met de stelling: “Een verreiker met jip of lier blijft wettelijk een verreiker en daarvoor is geen hijsbewijs nodig.” Dit laatste is niet juist.

Het is feitelijk zo, dat een verreiker met een vork geen hijsapparaat is. Dat wil zeggen dat een hijsbewijs of deskundigheidsbewijs niet verplicht is. Zodra aan deze verreiker een jip of lier is aangebracht, zodra er dus hangende lasten worden verplaatst, is een hijsbewijs wel degelijk verplicht. De extra eisen die worden gesteld aan de bediening van arbeidsmiddelen op de bouwplaats zijn te vinden in het Arbobesluit (artikel 7.32).

D. Vogel, kwaliteitscoördinator Tillemans Machineverhuur bv, Mill

Reageer op dit artikel