nieuws

Hek en reusachtige zuil: de mensen en het recht

bouwbreed Premium

den haag – Bij de nieuwbouw van de rechtbank in Utrecht komt een reusachtige zuil te staan, ontworpen door de Britse kunstenaar Nicholas Pope. Hij ontwierp ook een hek bij het gebouw, dat samen met de zuil de mensen en de rechtspraak uitbeeldt. Ingenieursbureau D3BN vertaalde het ontwerp in een uitvoerbaar hoogbouwproject.

In sommige landen hakt men een hand van een dief af. In Nederland pakt men het steviger aan. Voor de Utrechtse rechtbank staat straks een been van niet minder dan vijfentwintig meter hoog. Laat het een waarschuwing zijn voor wie het verkeerde pad op dreigt te gaan.

Het zijn wrange grappen, die de ronde doen in Utrecht. “Most of the jokes are about broken legs”, constateert de kunstenaar.

“Ik zie mijn kunstwerk zelf niet als een been, maar als een zuil. De spijlen van het hek bij de rechtbank zijn de mensen. Elke spijl lijkt een beetje op de zuil, maar dan in het klein. Als twee mensen een conflict krijgen, begint dat aan de voet van de zuil. De rechter luistert naar de concrete en persoonlijke verhalen. Tijdens de rechtsgang beweegt het conflict zich naar boven. Uiteindelijk komt het uit bij het abstracte ‘recht’. Daar staat met gouden letters ‘Vrouwe Justitia’ op de zuil geschreven.”

Of het nu een zuil is of een been, het kunstwerk wordt wel enorm groot. Het torent boven de rechtbank uit, heeft de hoogte van een gebouw van acht verdiepingen en een variabele diameter van twee tot drie meter. De voet is zo hoog, dat een mens er niet overheen kan kijken. Zonder de fundering (een poer op vier palen) weegt de constructie ruim zeventig ton.

Hoogbouwproject

“Wij doen wel vaker kunstobjecten, maar dit is eigenlijk een hoogbouwproject”, stelt Remko Wiltjer, directeur van D3BN Civiel Ingenieurs in Den Haag.

“Ik heb wat research gedaan, maar niets kunnen vinden wat erop lijkt. We hebben allerlei materialen en constructies overwogen. Het is een zelfdragende betonnen schil van tien centimeter dik geworden, rond een stalen buis met een doorsnede van 914 millimeter. Om die kern heen bevinden zich ringen met ‘spaken’, afstandhouders die de horizontale krachten opnemen. Zaak is, dat de betonnen schil kan vervormen zonder spanningen, om scheurvorming te voorkomen.” Wiltjer rekent voor, dat de zuil anderhalf centimeter langer kan worden door de warmte van de zon. Daarom zit het beton van de kap ook niet vast aan de stalen kern.

De fundering voor de zuil is al gereed. Binnenkort wordt de stalen kern in twee delen aangevoerd. Aannemingsmaatschappij Van Eesteren voert het werk uit. Het spuitbeton wordt in twee lagen aangebracht door Simatec BV. De toplaag krijgt een bruine kleur.

Draadmodel van de zuil met de stalen kern en de ringen, waaraan steengaas wordt bevestigd als basis voor het spuitbeton.

Afbeelding: D3BN

Het bijbehorende hekwerk is in Engeland gefabriceerd van aluminium, gegoten in mallen van polystyreen.

Reageer op dit artikel