nieuws

HBGegeten

bouwbreed

Overgenomen worden, dat schijnt iets vreselijks te zijn. Beschermingswallen werpt men ertegen op, men vlucht in de armen van white knights, bevriende banken – beter gezegd: vriendjes bij banken – worden opgetrommeld. Opdat men maar niet wordt overgenomen.

Een hoge beurskoers is het allerbelangrijkste voor een bedrijf. Want anders ben je ‘rijp voor overname’. Dat wordt dan gezegd alsof het over een melaatse gaat. Waarop dreigend volgt: “Het is eten of gegeten worden”.

Nou en. Dan word je gegeten. Wat dan nog? Of de kantoren, bruggen en wegen nu gebouwd worden onder deze of gene vlag, wat maakt het uit? Desnoods splitsen ze het bedrijf op – ‘afstoten, verkopen, vervreemden’, ook weer zo’n vocabulaire waar nauw verholen dreiging vanuit gaat – het baggeren gaat gewoon door. Wie zou het deren?

Aha, dat is de hamvraag. Het deert niet de werkvloer, die sjouwt gewoon door. Maar de directeuren, ja, die worden overbodig. Daarom verzetten die zich.

Reageer op dit artikel