nieuws

HBG probeert aandeelhouders gerust te stellen

bouwbreed Premium

rijswijk – HBG gebruikt komende donderdag de presentatie van de jaarcijfers voor een reactie op het vijandige bod van baggeraar Boskalis op het bouwconcern.

Het bedrijf vertrouwt erop dat het dan te schetsen toekomstperspectief de aandeelhouders gerust zal stellen.

Het belaagde bouwbedrijf voelt er weinig voor in een extra aandeelhoudersvergadering (ava) openheid van zaken te geven. Het organiseren van zo’n bijeenkomst vergt te veel tijd, meent HBG-woordvoerder Pronk.

In plaats daarvan heeft HBG de afgelopen weken het merendeel van de normale aandeelhouders individueel bijgepraat.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van HBG staat over twee maanden op de agenda. Maar daarbij bestaat het risico dat tegen die tijd de strijd in de baggeroorlog is beslecht, zonder dat HBG zijn aandeelhouders heeft uitgelegd wat er mis is met Boskalis en het bod van de Papendrechtse baggeraar.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het vehikel van de jaarcijfers niet de geeigende weg aandeelhouders opheldering te geven. Ook het contact van de afgelopen weken met HBG was onvoldoende. Volgens VEB-voorzitter P. de Vries bestond toen nog te veel onduidelijkheid over het bod van Boskalis en HBG’s pogingen via het Belgische Deme de Papendrechtse vijand van het lijf te houden.

De Vries stoort zich bovendien aan de beschermingswal die HBG heeft opgeworpen. Eind februari bracht HBG bijna 35 miljoen preferente aandelen onder bij de Stichting HBG. Deze bevriende stichting bezit nu 50 procent van het uitstaande HBG-kapitaal, waardoor Boskalis’ kans op totale zeggenschap over het bouwconcern is verkeken. “Het handhaven van zo’n beschermingsconstructie schaadt feitelijk het belang van de normale aandeelhouder”, aldus De Vries. HBG liet vrijdag weten de beschermingsmuur overeind te houden. (anp)

Reageer op dit artikel