nieuws

H&R-zaak nadert climax

bouwbreed Premium

De Lisser makelaar Harry Mens zal zich op 15 juni voor de rechter moeten verantwoorden voor in elk geval valsheid in geschrifte. Dit heeft het Openbaar Ministerie besloten. Mens zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij is er behoorlijk boos over dat hij van journalisten heeft moeten horen dat hij vervolgd gaat worden, zoals hij zelf zegt. “Een grof schandaal.”

De zaak kwam in april 1996 aan het rollen. Hillen & Roosen-directeur Klein Haneveld deed toen bij de politie aangifte van oplichting en valsheid in geschrifte. De klacht richtte zich tegen voormalig Hillen & Roosen-directeur Beerens, die eind vorig jaar bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam, en Mens.

In oktober 1998 deed Justitie een inval in het kantoor van Mens. In december van hetzelfde jaar zat Mens vast op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte.

Nu komt de zaak dus voor de rechter waarbij overigens de exacte aanklacht nog niet vaststaat. Mens zou in elk geval te hoge commissies hebben betaald om opdrachten in de wacht te slepen.

Mens had zijn strafzaak kunnen afkopen voor een ton. Zijn reactie: “Ik heb geweigerd te schikken. Ik laat me niet chanteren. Ook niet door een Officier van Justitie”. Hij vindt het ‘vreemd’ dat de aard van de beschuldigingen nog in nevelen is gehuld. “Justitie heeft een rookwolk van hier tot Tokio opgetrokken. Ik zou mensen hebben betaald die ik niet mocht betalen. Ik ben mij van geen kwaad bewust en zie de rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Aangifte

Hillen & Roosen deed destijds aangifte omdat Klein Haneveld vermoedde dat er allerlei vastgoedtransacties door Beerens waren uitgevoerd waaraan de laatste grof geld verdiende ten koste van Hillen & Roosen. Tot 1992 was Beerens in loondienst van Hillen & Roosen. Tot medio 1995 werkte hij daar op basis van een managementovereenkomst. Die liep via zijn Belgische onderneming King’s Court Management.

Moeder

Zijn vertrek bij Hillen & Roosen had ermee te maken dat moeder Philipp Holzmann zich uit de projectontwikkeling wilde terugtrekken en vond dat Hillen & Roosen alleen nog maar aannemer zou moeten zijn. Voor projectontwikkelaar Beerens was dat onverteerbaar.

Tegen de erven Beerens loopt overigens nog een civiele procedure, door Hillen & Roosen aangespannen vlak na de dood van Beerens.

Hillen & Roosen claimt enkele miljoenen guldens.

Reageer op dit artikel