nieuws

‘Groene’ Geuze schetst oplossing voor havenfront

bouwbreed

Het gemeentebestuur van de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft aan de Nederlandse architect en planoloog Adriaan Geuze de opdracht gegeven een ontwerp te leveren voor de inrichting van een belangrijk deel van het havengebied.

Het sterk verwaarloosde en door verkeersaders van de stad afgesneden gebied moet binnen enkele jaren een aantrekkelijk deel worden van het havenfront. Geuze staat voor de taak een oplossing aan te dragen voor het creëren van toegangsmogelijkheden en recreatieve voorzieningen, terwijl het bedrijfsleven blijft functioneren.

Het areaal grenst aan de noordkant aan de Vrijhaven en aan de zuidkant aan het recent ingrijpend opgeknapte 17de eeuwse vestingwerk Kastellet, destijds aangelegd onder Nederlandse leiding.

Geuze’s ontwerp vormt het uitgangspunt voor een publieke discussie over de aanpak van de inrichting. De schets moet voor de zomer op tafel liggen.

De opdracht aan de Geuze volgde enkele dagen nadat hij ‘De Groene Naald’ van de Deense architectenbond DAA en het landschapsarchitectenverbond DAL in de wacht sleepte. De 39-jarige Geuze geeft met zijn werk volgens zijn Deense collega’s uitdrukking aan een ‘fijne maar provocerende symbiose van kunst, ecologie en landschapsarchitectuur.

Reageer op dit artikel