nieuws

Gehandicapten kunnen Scheldetunnel niet uit

bouwbreed Premium

terneuzen – Mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten, kunnen niet zelfstandig de vluchtwegen in de toekomstige Westerscheldetunnel bereiken. Verscheidene organisaties willen overleg met exploitant Westerscheldetunnel om daar verandering in te brengen.

Wanneer zich in de tunnel een calamiteit voordoet die vluchten noodzakelijk maakt, kunnen automobilisten te voet via een dwarsverbinding naar de veilige tunnelbuis. Volgens S. de Pauw van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie is de betonnen vangrail van een halve meter hoog een onneembare barriere voor rolstoelgebruikers en mensen die moeilijk ter been zijn.

De Vrouwen Advies Commissie Zeeland kaartte de problematiek eerder al aan bij de exploitant. Die stelde dat de situatie in de verbinding niet afwijkt van die in bestaande tunnels.

Westerscheldetunnel erkent dat rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn, afhankelijk zijn van hulp van andere automobilisten, als een calamiteit gebruik van de vluchtdeuren noodzakelijk maakt.

“Zoiets werkt bij een oefening, maar niet bij een echte ramp”, oordeelt De Pauw. Hij ziet een oplossing in een onderbreking van de betonnen vangrail bij de vluchtwegen.

Op pagina 9: Transportbedrijf negeerde veiligheid Westerscheldetunnel.

Reageer op dit artikel