nieuws

Geen cao, dan staakt volledige spoorbouw

bouwbreed Premium

woerden – Als er voor zondagnacht 00.00 uur geen principeakkoord voor de cao ligt, is een algehele staking in de spoorwegbouw een feit.

Zes bonden hebben inmiddels een landelijk actiecentrum ingericht bij de Bouw- en Houtbond FNV in Woerden dat vanaf vanmiddag 12.00 uur dag en nacht bereikbaar is.

Ook de locaties waar stakers zich kunnen inschrijven, worden voorbereid. Die zullen op tien plaatsen verspreid over Nederland verrijzen. Onder andere de bedrijfskantine van Strukton zal daarvoor worden gebruikt.

In de tot nu toe gevoerde cao-onderhandelingen zijn er te veel punten waarop partijen geen overeenstemming hebben kunnen bereiken. Zo willen de bonden naast goede loonafspraken ook aanpassing van de toeslagen voor werken in de weekeinden en volledige doorbetaling van de reisuren.

De werknemers in de spoorbouw is het in het verkeerde keelgat geschoten dat juist op die punten de werkgevers met verslechteringen kwamen. Die wilden minder compensatie van nachtwerk, hetgeen volgens de bonden structureel een halve verlofdag zou schelen. Ook de betaling van reisuren zouden moeten worden afgetopt.

Volgens sectorbestuurder Bouwels is er sprake van groot wantrouwen van de werknemers jegens de werkgevers. Verwacht wordt dat het grootste deel van de 3500 spoorbouwers aan de staking mee zal doen.

Reageer op dit artikel