nieuws

Gebruik zware gipsblokken neemt fors af

bouwbreed Premium

Het gebruik van zware gipsblokken in de afbouwsector is de afgelopen jaren fors teruggedrongen. De werkgevers houden zich nu over het algemeen redelijk goed aan het verbod om gipsblokken die zwaarder zijn dan achttien kilo handmatig te verwerken.

Het verbod geldt al sinds 1992. Het is vastgelegd in de cao voor het stukadoors- , afbouw- en terrazzo/vloerenbedrijf. Zo’n drie jaar geleden werkte nog bijna de helft van de bedrijven met te zware gipsblokken. Sommige werkgevers gebruikten de beruchte, geluidisolerende, rode blokken van 28 kilogram.

De Bouw- en Houtbond FNV meent dat werkgevers nu het verbod naleven, omdat de vakbond sinds 1997 actie heeft gevoerd tegen de overtredingen. Tijdens deze campagne – onder het motto Lichter Werken – sommeerde de bond werkgevers herhaaldelijk lichtere gipsblokken te gebruiken, op straffe van een kort geding.

Overstag

Zover is het nooit gekomen. “Het is nog niet zo dat honderd procent van de werkgevers zich houdt aan de verplichtingen”, zegt woordvoerder J. Bos. “Maar er is sprake van een behoorlijke verbetering. De bedrijven zijn stuk voor stuk overstag gegaan. Daarom kunnen we onze campagne nu stopzetten.”

De Nederlandse Aannemers Vereniging van Afbouw- en Stukadoorsbedrijven (NAWAS) was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Destijds noemden de belangenorganisaties de vakbondsacties een “goedkope publiciteitsstunt”. Verandering kost tijd, luidde het argument van de werkgevers. Zij reageerden onlangs op dezelfde manier, toen de Bouw- en Houtbond FNV met soortgelijke acties de naleving van het verbod op het gebruik van giftige verf binnenshuis probeerde af te dwingen.

Lichter

De vakbond stelt dat door de campagne het werk van de stukadoors en gipsblokkenstellers daadwerkelijk lichter is geworden. De belangrijkste fabrikanten hebben lichtere gipsblokken in productie genomen, of de productie daarvan opgevoerd. De bond vermoedt dat de levering van het 28 kilogram wegende blok nu helemaal is gestopt. De werkgevers die nu nog de regels overtreden, kunnen zich volgens Bos daarom niet meer verschuilen achter het argument dat geen lichtere blokken leverbaar zijn.

Het bedrijf NAS uit Geffen – één van de grootste afbouwbedrijven van het land – vervult een voorbeeldfunctie. Deze onderneming legde juni vorig jaar zelfs schriftelijk vast dat het uitsluitend met lichte blokken gaat werken.

Reageer op dit artikel