nieuws

Fugro fier op goed resultaat

bouwbreed

amsterdam “1999 was een moeilijk jaar voor Fugro. We zijn er trots op dat we er zo goed doorheen gekomen zijn.” Dit zei bestuursvoorzitter G.J. Kramer vrijdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het ingenieursbureau in Amsterdam.

Kramer wilde voor het lopende boekjaar nog geen voorspellingen doen over een eventuele opleving in deze sector. De grote en middelgrote oliemaatschappijen zijn op dit moment bezig met fusies en reorganisaties en zijn nog niet toe aan het plaatsen van nieuwe orders bij Fugro.

“Het feit is echter dat de maatschappijen nieuwe voorraden nodig hebben. Op een gegeven moment zal de orderstroom weer op gang komen en dan is Fugro er er klaar voor. Maar we gaan geen uitspraken doen over de termijn waarop dat zal plaatsvinden.”

Spreiding

Pas bij de presentatie van de halfjaarcijfers wil Kramer een prognose geven over de te verwachten resultaten over 2000.

Dat het ingenieursbureau in een lastig jaar als 1999 toch winst heeft weten te boeken, is te danken aan de betere omzetspreiding. Sinds 1986 – toen de oliemarkt ook onderuit ging en Fugro daarmee erg veel problemen had omdat bijna 100 procent van de activiteiten afhankelijk was van olie en gas, is het bedrijf bezig geweest met het spreiden van de omzet. Nu wordt nog maar de helft van de omzet gehaald uit offshore-activiteiten.

Dit jaar was een testjaar voor het beleid van de afgelopen dertien jaar voor Fugro. We zijn er trots op dat we winst hebben weten te boeken”, onderstreepte bestuursvoorzitter Kramer.

Een belangrijke nieuwe tak van sport waarmee Fugro vorig jaar mee is begonnen, is de zogeheten airborn survey. Vanuit de lucht worden metingen op land verricht, waardoor met name mineralen, maar ook olie en gas kunnen worden gealloceerd. Fugro kocht in 1999 vier bedrijven die wereldwijd actief zijn op dit gebied. Dit boekjaar heeft het Leidschendamse concern nog een bedrijf op dit terrein toegevoegd op haar balans, waardoor er een marktpositie is ontstaan met een aandeel van 50 procent, wat goed is voor 10 procent van de totale omzet van Fugro.

Oorlogskas

Kramer liet weten dat er ook dit jaar een zeer actief overnamebeleid zal worden gevoerd. Er is een achtergestelde converteerbare lening uitgegeven met een omvang van 220 miljoen gulden. “Als wij niet heel snel wilden doorgroeien, hadden wij die lening niet nodig gehad”, stelde Kramer. Fugro beschikt momenteel over een ‘oorlogskas’ van een half miljard gulden. Een hele grote acquisitie behoort bovendien duidelijk tot de mogelijkheden, liet Kramer doorschemeren.

Kerncijfers Fugro

(mln gulden)

1999 1998

Omzet 1.204,9 1.274,2

Winst 89,7 83,3

Marge 7,4% 6,5%

WPA 7,27 7,01

dividend 2,70 2,50

‘Grote acquisitie behoort tot de mogelijkheden’

Reageer op dit artikel