nieuws

‘Frapper toujours, is ons devies’

bouwbreed

rotterdam – Bij Aannemingmaatschappij Van Waning BV kan binnenkort de vlag uit: al bijna een eeuw mag het Rotterdamse familiebedrijf het predikaat Koninklijk voeren. Als dank voor de verdienstelijke wijze waarop het de closetten van de Oranjes op het riool aansloot. De vierde generatie Van Waning is trots, maar bij de orderverwerving leveren advertenties en direct mail meer op dan het predikaat.

Opgaan in een grote bouwonderneming? De broers Garrelt Tiberius en Jacob IX Isaac van Waning gruwen bij het idee. Eerder zijn ze zelf op overnamepad, om de positie op de markt voor onderhoud te versterken.

Voor hun familiebedrijf met honderd werknemers en een jaaromzet van veertig miljoen gloort ‘een zonnige toekomst’. Garrelt (51) bouwt wat Jacob IX (53) ontwikkelt. “Het bedrijf bloeit door een positieve kruisbestuiving”, zeggen de Kralingse broers. En door een sterk eigen onderhoudsbedrijf – de derde poot van het bedrijf. Daarmee houdt Van Waning BV de contacten met opdrachtgevers warm. Garrelt: “Wij Van Wanings zitten lang genoeg in het vak om te weten dat slechte en goede tijden elkaar afwisselen, in een cyclus van pakweg zeven jaar. In slechte tijden is er minder te bouwen en ontwikkelen, maar onderhoud gaat altijd door. Ondernemersgeest is: nu ontwikkelen waar je later mee verder kunt.”

Betonriolen

De bedrijfsgeschiedenis begint in 1888, wanneer architect-ingenieur Jacob VI van Waning in Delfshaven de Rotterdamsche Cementsteenmaatschappij Van Waning en Co opricht. De telg uit het voorname geslacht van burgemeesters en notabelen kan binnen enkele jaren bogen op een klinkende lijst getuigschriften voor de aanleg van betonriolen.

De Nederlandse steden, die worden geteisterd door cholera, zitten te spingen om betere hygiene. De bekroning komt met de levering van eivormige portland-cementriolen aan Paleis het Loo. Een uitgelaten koningin-regentes Emma geeft in 1896 vergunning tot het voeren van Harer Majesteits Wapen. Het prijkt nog altijd – in kunstzandscementsteen – op de geornamenteerde gevel van de vroegere huisvesting van Van Waning BV aan de Nijverheidsstraat. Wilhelmina geeft zes jaar later toestemming voor het voeren van het predikaat Koninklijk.

Jacob IX, trots: “Overgrootvader leverde de juiste kwaliteit tegen de juiste prijs. En dat lukt ons nu al vier generaties.” Koninklijke controles – eens in de 25 jaar – doorstaat het bedrijf steeds met glans. Meer opdrachten levert het predikaat niet op. “Nee, ze denken weleens dat we daardoor duurder zijn, wat natuurlijk slaat als een tang op een varken”, foetert Garrelt. “Opdrachten krijg je door adverteren en door opdrachtgevers altijd tijdig met informatie en offertes te bestoken. Frapper toujours, is ons devies.”

Koningsgezind is de familie onverminderd. Op de Oranjeborrel op de chique Kralingse Essenlaan – waar een zelfgebouwd familiehuis staat – ontbreekt de familie nooit.

Spraakmakende projecten

In de twintigste eeuw groeit het bedrijf uit tot specialist in betonbouw, met name op gebied van silobouw, vloeren en bruggen. Van Waning BV bouwde vooral veel in Rotterdam. Spraakmakende projecten zijn Rotterdam CS, St-Jobsveem, Blaauwhoedenveem, en de Meneba Meelfabrieken – vanaf de eerste steen 75 jaar geleden tot aan de laatste recente uitbreiding. Tegenwoordig bouwt het bedrijf alles, van restaurants en kantoren tot woningen, hotels en gevangenissen. “Althans, alles in de categorie tot ongeveer acht miljoen”, relativeert Garrelt. Eigen projectontwikkeling brengt Van Waning BV momenteel op het bedrijvenpark Rivium. Een van de vier kantoren die daar worden ontwikkeld is de toekomstige eigen huisvesting.

“Voordeel als je zelf ontwikkelt is dat je de prijzenslag ontloopt”, zegt Jacob IX. Eerst analyseert hij de markt, vaak in samenspraak met een makelaar. Wanneer een niche is gevonden, zet Garrelt, na consultatie van het managementsteam, de bouw in gang. Opdrachtverwerving en ontwikkelen van projecten is in de huidige hoogconjunctuur een koud kunstje. De echte problemen zitten in het werven van bekwaam personeel en het tijdig op de bouwplaats krijgen van materialen. Garrelt: “Het prefab voor die kantoren hebben we in september besteld, in mei wordt het geleverd. Er wordt zoveel gebouwd dat de fabrieken de vraag niet aankunnen.”

Bang voor de toekomstige slag met de door fusies groot geworden concurrentie? “Welnee, als wij op ons eigen terrein blijven, projecten rond de acht miljoen gulden, winnen we”, geloven de broers. “Wij kunnen het werk vaak goedkoper doen; ons apparaat is minder zwaar. Bovendien weet je bij Van Waning nog met wie je te maken hebt. Bij grote concerns heb je de ene keer te maken met projectleider A, de volgende keer met meneer B. Hier zit je zo bij een Van Waning.” Of dat over twintig jaar nog het geval is, staat te bezien. Garrelts tweeling Jacob X Isaac en Hendrik Willem is nauwelijks de Lego-stenen ontgroeit. Garrelt: “Het gaat niet om die naam. De continuieit van een bedrijf staat en valt bij een goede organisatie. Die hebben we.”

De vroegere huisvesting van Van Waning BV aan de Nijverheidsstraat in Rotterdam met de geornamenteerde gevel waarop nog altijd het koninklijke wapen prijkt. Foto: Rein Geleijnse

‘Bij ons weet je

nog met wie je te maken hebt’

Reageer op dit artikel