nieuws

Franki Grondtechnieken wil omzet verdubbelen

bouwbreed

oosterhout – Het bedrijf heeft een roerig verleden achter de rug, maar de blik is op de toekomst gericht. “Ons streven is binnen twee jaar de omzet te verdubbelen”, zegt directeur A.J.G. Bal van Franki Grondtechnieken BV. De Brabantse onderneming is een van de grootste onafhankelijke funderingsspecialisten op de Nederlandse markt.

Bal ziet grote kansen voor deelname aan grootschalige werken als de Betuwelijn en de HSL-projecten. “Bijna alle funderingsbedrijven zijn concerngebonden. Voor de grote projecten zijn al combinaties gevormd, die zich hebben gekoppeld aan concerngebonden funderingsbedrijven. Maar onder die combinaties zijn ook bedrijven die in zee willen gaan met onafhankelijke funderingsspecialisten. Daar hopen we een graantje van mee te pikken.”

Franki Grondtechnieken, onder meer actief in de petrochemische industrie, heeft de onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan. Bal: “We willen een puur ongebonden funderingsbedrijf zijn. We blijven ons op de kernactiviteiten richten.”

Franki-paal

Het productiepakket van het Oosterhoutse bedrijf bestaat uit geheide palen, trilling- en geluidarme uitvoering, trillingvrije uitvoering, diepwanden, verankeringen en grondverbetering. Franki wil zich ook in het bijzonder gaan richten op technieken die in Nederland nog niet zo vaak worden toegepast of nog weinig door de overheid worden voorgeschreven, zoals in de grond gevormde betonnen diepwanden en grote diameter boorpalen. “In Belgie is men veel verder met deze technieken”, meent Bal.

De traditionele Franki-paal, de in de grond gevormde paal met uitgeheide voet, destijds een revolutionair concept, maakt ook onderdeel uit van het huidige productiepakket. Uitgevoerd met nieuw materiaal, op een economisch efficiente manier. De Franki-paal bracht het concern zo’n zestig jaar geleden grote voorspoed.

De Nederlandsche Franki Maatschappij was de voorganger van Franki Grondtechnieken BV. De onderneming zag in 1934 in Nederland het licht als werkmaatschappij van het destijds wereldwijd opererende Franki-concern. In de periode kort na de Tweede Wereldoorlog waren in Nederland 34 Franki-heimachines operationeel. Ze leverden een grote bijdrage aan de wederopbouw. De bloeitijd eindigde begin jaren zeventig. Toen ging het bedrijf bijna ten onder aan het onvermogen zich op tijd aan nieuwe technologische ontwikkelingen aan te passen. Bal: “Franki werkte altijd met eigen machines. Maar er kwamen draglines en snelle machines op de markt. Franki ging achterlopen. De timing voor innovatie was niet goed. De moderniseringsslag werd gemist.”

Crisis

De crisis duurde voort. De middelgrote Belgische bouwer Van Roey nam in 1988 het hele Franki-concern over, waaronder Franki Grondtechnieken. Van Roey wilde wereldwijd de grootste specialist in funderingen zijn.

In plaats daarvan zag hij zich geconfronteerd met grote tegenvallende projecten in landen buiten Europa. Het gehele Franki-concern dreigde te worden meegesleept. Het belangrijkste gevolg was dat de moedermaatschappij in Belgie, Franki Foundations, in februari 1998 failliet ging. Bijna alle goedlopende werkmaatschappijen over de gehele wereld verzelfstandigden zich. Franki Grondtechnieken, in februari 1998 nog vrijwel de enige werkmaatschappij van de Franki Holding, vertoonde veel trekken van een zinkend schip.

“Het was een periode met een heleboel narigheid”, zegt Bal, die in de bewuste februari-crisismaand aantrad als directeur. “Er waren schulden, ik moest zoeken naar een gegadigde die onze aandelen wilde overnemen en de machines werden weggehaald.”

Het bijna gezonken schip kon drijvende worden gehouden. Het wonder voltrok zich. De Belgische organisatie herrees en heeft nu een omzet van 55 miljoen gulden per jaar. De Belgen en het Duitse Franki Grundbau GmbH hebben nu elk 50 procent van de aandelen van Franki Grondtechnieken in handen. De Duitsers vormen weer onderdeel van het in moeilijkheden geraakte bouwconcern Philip Holzmann. Maar Bal zegt dat er bikkelharde afspraken zijn gemaakt. Als de Duitsers in de gevarenzone komen, nemen de Belgen de overige aandelen over. Het voortbestaan van het Oosterhoutse bedrijf is gegarandeerd, aldus de directeur.

Bundeling

Door de bundeling van de drie bedrijven kan Franki Grondtechnieken BV beschikken over zo’n honderd funderingsmachines en nieuwe gepatenteerde en ecologische paal- en funderingssystemen. Funderingsbedrijven hebben de grootste moeite goed, gespecialiseerd personeel te krijgen. Franki niet. “Als het nodig is, kunnen we ook een beroep doen op de Belgische en Duitse werknemers.”

Reageer op dit artikel