nieuws

FGH vreest op termijn voor beleggingen in vastgoed

bouwbreed

utrecht – Op langere termijn dreigt de vergrijzing te leiden tot minder geld voor vastgoedbeleggingen. Dit effect kan volgend jaar al optreden, wanneer als gevolg van de belastingherziening Duitse beleggers de Nederlandse vastgoedmarkt minder aantrekkelijk zullen vinden. Dit schrijft de FGH Bank in haar jaarlijkse Vastgoedbericht.

De bank signaleert nu al dat het relatieve aandeel in vastgoedbeleggingen bij institutionele beleggers gestaag afneemt. De relatieve daling is voor het belangrijkste deel veroorzaakt door de extreme waardestijgingen op de aandelenbeurzen tussen 1995 en 1999.

Absoluut is er nog niets aan de hand. In 1999 bereikten de investeringen in de vastgoedbeleggingsmarkt een recordhoogte van 3,3 miljard gulden. Wel daalden de investeringen van Nederlandse beleggers met 400 miljoen naar 1,8 miljard gulden. Dat werd echter ruimschoots gecompenseerd door de 635 miljoen gulden extra die buitenlandse beleggers investeerden.

FGH maakt zich wel lichte zorgen voor de middellange termijn. Naar verwachting zullen pensioenfondsen, van oudsher de belangrijkste beleggers, geconfronteerd worden met de gevolgen van de vergrijzing. Voor het eerst in de geschiedenis zal dan het totale vermogen gaan afnemen. Om de pensioenuitkeringen te kunnen doen, verwacht FGH dat gelden aan de markt worden onttrokken.

Inflatie

Voor het jaar 2000 is de bank wel optimistisch, al zijn er toch wat kanttekeningen te plaatsen. Zo zal een oplopende inflatie de rente doen stijgen, waardoor de ruimte voor een verdere daling van het netto aanvangsrendement op vastgoed uiterst beperkt zal zijn. Daarnaast zal de rol van de belangrijkste buitenlandse belegger, onze oosterburen, minder nadrukkelijk worden vanaf 2001.

Positief beoordeelt de bank dat er als gevolg van de voortdurende economische groei een enorme vraag naar commercieel vastgoed is. Door de aanhoudende krapte blijven de huren onder opwaartse druk staan. Verder is er al geruime tijd een groot gebrek aan geschikte beleggingsobjecten en zijn er daardoor voldoende partijen die hun vastgoedportefeuille nog verder uit willen breiden.

Reageer op dit artikel