nieuws

Duitse justitie pakt bouwleeuw Ernst op

bouwbreed Premium

De Heidelberger bouwleeuw Roland Ernst is door de Duitse justitie opgepakt op verdenking van bedrog en kwade trouw. De arrestatie volgt slechts enkele dagen na de bliksemsnelle veroordeling van zijn advocaat Thomas Gatzka wegens een smeergeldaffaire.

Ernst is de spin in een netwerk van 160 projectmaatschappijen en neemt deel in een kleine vijftig onroerend-goedfondsen. Tot 1998 realiseerde hij projecten met een gezamenlijke waarde van naar schatting 13,5 miljard gulden. Sinds de Duitse hereniging concentreert de ontwikkelaar zijn activiteiten in Berlijn.

Justitie verdenkt Ernst, die in het huis van bewaring in Bochum zit, ervan zich in strijd met de wet enkele miljoenen guldens te hebben verrijkt aan projecten in Frankfurt, München en Heidelberg. Het onderzoek richt zich onder meer op het Gallus Park en het luchthavenstation voor hogesnelheidstreinen in Frankfurt en de tot beurscentrum omgetoverde luchthaven Riem in München. Ernst heeft vrijwillig zijn functie als directeur van zijn koepelbedrijf Adler Real Estate AG neergelegd.

Justitie in Bochum ontkent dat de in hechtenis neming van Ernst een relatie heeft met de veroordeling van advocaat Gatzka tot 3,5 jaar cel. De advocaat bleek nauw betrokken bij het schandaal rond de verkoop van het complex in Bonn dat het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking huisvest. Ernst speelde met partner Berthold Kaaf het pand voor 325 miljoen in handen van de Bayerische Beamtenversicherung. Kaff is voor zijn rol veroordeeld tot vier jaar en tien maanden cel. Diekmann hing zich vorig jaar op in zijn cel.

Reageer op dit artikel