nieuws

Duitse deelstaten zuiniger met bouwen

bouwbreed

De Duitse gemeenten en deelstaten houden de hand op de knip bij het investeren in bouwprojecten. Hoewel de belastinginkomsten toenemen en de financiële huishouding verbetert, zijn vanuit de lagere overheden geen extra impulsen voor de bouw te verwachten.

Dat blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie. De bouwvriendelijkste deelstaat is met uitgaven ter hoogte van ruim twee miljard gulden dit jaar Beieren. Vorig jaar echter investeerde de rijke Zuid-Duitse staat echter nog 2,4 miljard. Ook Rijnland-Palts (503 miljoen gulden) en Thüringen (607 miljoen gulden) trapten met dalingen van rond de tien procent stevig op de rem. De aan Nederland grenzende deelstaten Neder-Saksen (863 miljoen) en Noordrijn-Westfalen (800 miljoen) voeren hun investeringen in de bouw met respectievelijk 10,5 en 1,1 procent op.

Bij de steden – de stadstaten Berlijn, Hamburg en Bremen zijn buiten beschouwing gelaten – spant de Beierse hoofdstad München de kroon met een bouwvolume van 503 miljoen gulden. Het bedrag betekent een toename van 31,9 procent ten opzichte van 1999. Andere belangrijke opdrachtgevers zijn Frankfurt (469 miljoen), Dortmund (354 miljoen), Düsseldorf (348 miljoen) en Keulen (336 miljoen). De grensstad Aken voert dit jaar de investeringen met 27,7 procent op tot 116 miljoen gulden. Ook Essen behoort met een toename van 31,6 procent tot 274 miljoen gulden bestedingsruimte tot de stevige groeiers. In de oude hoofdstad Bonn – waar de economische groei voortaan vanuit het bedrijfsleven komt – heeft de gemeente met 156 miljoen gulden 9,6 procent minder te besteden dan vorig jaar.

In de nieuwe deelstaten trekken de steden in doorsnee enkele tientallen procent minder uit voor bouwinvesteringen dan vorig jaar. Grote uitzondering vormt Leipzig dat het bouwvolume met ruim een kwart opvoert tot 476 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel