nieuws

Duitse bouwer geniet voorlopig in Taiwan

bouwbreed

De Mannheimer bouwer Bilfinger + Berger kijkt met meer dan gewone belangstelling naar de spanningen tussen Taiwan en China. Koud haalt het concern op het oude Formosa de grootste opdracht uit zijn geschiedenis binnen of de onrust slaat toe. De beurs van Taipeh raakte maandag prompt van slag door de overweldigende keuze van Chen Shui-bian tot president van het omstreden Taiwan. De nieuwe leider heeft zijn kiezers onafhankelijkheid van China beloofd. Tot schrik en woede van de communistische leiders op het vasteland.

Voorlopig wenst Bilfinger + Berger vooral te genieten. Opdrachten van 2,9 miljard gulden vallen je niet zo maar in de schoot. Voor dat bedrag geven de Mannheimers leiding aan een projectmaatschappij die tussen Taipeh en Kaohsiung door moeilijk toegankelijk gebied tachtig kilometer spoorweg moet aanleggen. Bilfinger + Berger weet drommels goed hoe weerbarstig de markt in Azië zijn kan. Dochter Kin Chin China uit Hongkong, de opvolger van B+B Asia Limited, moest in 1998 alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de omzet binnen een jaar niet nog verder omlaag zou schieten dan van 683 tot 373 miljoen gulden. Behalve valutaproblemen speelde het bedrijf ernstige moeilijkheden bij grote heiprojecten parten. Ook bij het prestigieuze project Bang Na Expressway is het rendement ongewis en zijn aanzienlijke financiële reserves opzij gelegd. Medio dit jaar moet de 55 kilometer lange hoog boven stedelijk Bangkok aangelegde snelweg – arbeidsplaats van zevenduizend bouwvakkers – gereed komen. Na de recente oplevering van 4,5 kilometer metrolijn in de Taiwaneze hoofdstad Taipeh gaat ook Bangkok dankzij Bilfinger + Berger ondergronds.

In het Mannheimer hoofdkantoor wordt goed beseft dat omwentelingen risico’s met zich mee brengen. Of de spanningen tussen China en Taiwan zullen uitdraaien op een gewapend conflict? In de loop van de geschiedenis is het eiland in ieder geval diverse keren van eigenaar gewisseld. Vanaf 1949 staat het gebied op de politieke landkaart als nationalistisch China. Aanvankelijk gold de vluchtplaats van anti-communisten als een bolwerk van het vrije westen tegenover het rode China op het vasteland. Sinds Taiwan in 1971 als gevolg van de toenmalige ‘pingpongpolitiek’ zijn vaste zetel in de Verenigde Naties moest opgeven, brokkelt de internationale positie van het land steeds meer af. Geleidelijk is in veler ogen niet langer China maar juist Taiwan de rebel van het Verre Oosten. Doorslaggevend bij de gedragsverandering ten aanzien van Taiwan is de opkomst van China als economische grootmacht en internationaal interessante handelspartner.

“In politieke zin kan een onderneming zich niet verzekeren tegen allerlei ontwikkelingen. Wel zijn we in gesprek met de Duitse overheid voor het afsluiting van een Hermeswaarborg. Bij het aangaan van miljardenprojecten is het aanvragen van staatsgaranties gebruikelijk”, zegt een woordvoerder van Bilfinger + Berger.

Veiligheidshalve heeft de aanstaande president van Taiwan China uitgenodigd om binnenkort een vredesconferentie te houden. Wat Chen Shui-bian betreft mag zelfs de eenwording van de twee China’s op de agenda gezet worden. Maar gevoed door vanuit Hongkong aangewakkerde geruchten over troepenverplaatsingen, overheerst vooralsnog de onzekerheid over Taiwans toekomst.

Nederland liep in het verleden tegen een Chinese boycot op door de leverantie van duikboten aan Taiwan. Bilfinger + Berger voorziet voorlopig geen zwaar weer omdat de aanleg van tachtig kilometer spoor toch moeilijk als een militaire leverantie beschouwd kan worden.

Toch is die beoordeling slechts zo juist als de politieke realiteit dat toestaat. Voor de tegenstanders van een welvarend Taiwan is de bouw van de 326 kilometer lange verbinding voor hogesnelheidstreinen tussen lands grootste steden een infrastructureel hoogstandje van militaire betekenis. Bilfinger + Berger kan de staatsgarantie die bekend staat als de Hermeswaarborg in ieder geval uitstekend gebruiken. Goed om te weten dat bij de oude Grieken Hermes zowel de god was van de handel als het dievengilde.

Reageer op dit artikel