nieuws

Draka groeit fors door acquisities

bouwbreed

Kabelproducent Draka is in 1999 fors gegroeid, vooral door acquisities. De netto-omzet steeg met 57 procent tot 1,1 miljard euro. De nettowinst nam toe met bijna 22 procent tot 67,3 miljoen.

De hoge omzetstijging komt voor het grootste deel voort uit acquisities. Zo werden achtereenvolgens Delta plc. (laagspannings- en klantspecifieke kabels), NKF, Republic Wire & Cable en de Zweedse en Noorse kabelactiviteiten van ABB overgenomen. Daarnaast is een joint venture met het Japanse Fujikura gesloten.

De kabelmarkt in Europa vertoonde over het algemeen een sterke verbetering ten opzichte van 1998. Daarbij ging het vooral om glasvezelkabels en kabels ten behoeve van mobiele telefonie. De vraag naar koperen datakabels steeg minder snel, als gevolg van uitgestelde investeringen in verband met het millenniumprobleem.

Om de vraag naar glasvezelkabel bij te kunnen houden, investeert Draka meer dan 100 miljoen euro. Binnen enkele jaren zal dit leiden tot verdubbeling van de productiecapaciteit. De uitbreidingen zijn voorzien in Nederland, Finland, China en Japan.

Voor dit jaar verwacht Draka een verdere stijging van het afzetvolume in de meeste productgroepen. Vooral de vraag naar glasvezel door de telecomsector zal sterk groeien. De markt voor laagspanningskabel ontwikkelt zich stabiel. De directie verwacht dat de nettowinst in 2000 meer zal stijgen dan in 1999.

x mln. euro 1999 1998

Netto-omzet 1108 705

Resultaat 203 125

Nettowinst 67 55

Reageer op dit artikel