nieuws

Delft verdeelt extraatje over wijken, spoortunnel en stadskantoor

bouwbreed

Het Delftse gemeentebestuur geeft bij de besteding van de EZH-gelden voorrang aan investeringen in groen en licht in de wijken en de aanleg van een spoortunnel met stadskantoor.

Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de wensen van de burgers, die eerder dit jaar massaal hun mening gaven over de bestemming van het geld. De gemeente gaf de burgers inspraak bij de besteding van 115 miljoen die Delft overhield aan de verkoop van aandelen in energiemaatschappij EZH.

De burgers zonden 213 projecten in. De gemeente maakte een selectie van 39, waarover de Delftenaren weer hun oordeel mochten vellen. De bewoners stuurden ruim 35.000 antwoordkaarten in voor de laatste selectie. Zij zetten ‘Investeren in de wijk’ bovenaan hun wensenlijst. Daarmee maakten zij duidelijk dat ze onder meer groen en betere verlichting in de wijken willen.

Fietsvoorzieningen werd tweede, ‘Scholen voor de toekomst’ derde. Het college van B en W heeft nu de 115 miljoen verdeeld over een aantal projecten. Voor ‘investeren in de wijk’ is 14 miljoen opzij gezet, voor de fietsvoorzieningen 7 miljoen en voor de scholen 10 miljoen. Het grootste bedrag, 19 miljoen, gaat naar de versnelde aanleg van een spoortunnel inclusief stadskantoor. Verder gaan er miljoenen naar monumentenzorg, maatschappelijk werk, ondergrondse afvalcontainers en een aardewerkcentrum.

De wens om iedereen een gratis Internetaansluiting te geven werd niet gehonoreerd, omdat dat een te grote aanslag op het budget zou betekenen. Gratis Internetten stond nummer 15 op het wensenlijstje van de burgers. In totaal zijn 29 projecten gehonoreerd.

Burgers willen groen en betere verlichting

Reageer op dit artikel