nieuws

Debat over ‘stalinistische wet’

bouwbreed

Frankrijk gaat alle gemeenten met meer dan 3500 inwoners dwingen minimaal twintig procent sociale woningbouw te plegen. Zo niet, dan moeten de gemeentebesturen forse boetes betalen.

Het wetsontwerp van minister Gayssot wordt behandeld in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Het belooft een keiharde confrontatie te worden tussen links en rechts. Voor de meeste conservatieve leden van de Assemblée is het een ‘Stalinistische wet’.

“In Rusland laat men de touwtjes vieren, hier worden de oude communistische principes weer toegepast”, brieste het gaullistische Kamerlid Carrez. Maar de linkse regering, minister Gayssot voorop, meent dat het wetsvoorstel niets anders behelst dan een vorm van sociale rechtvaardigheid. “Hier kan niemand iets op tegen hebben”, oordeelt voormalig Assemblée-lid en voorzitter van de unie van woningbouwverenigingen, Delebarre.

Scheiding

De Loi d’orientation sur la ville, de Oriëntatiewet op de stedenbouw, wil een einde maken aan de scheiding in de verstedelijkte gebieden. Volgens Gayssot is dat bitter nodig. De beruchte betonnen voorsteden, zoals La Courneuve, Saint-Denis en Mantes-la-Jolie, zijn uitgegroeid tot heuse getto’s, met soms wel 85 procent sociale woningbouw. Daar stapelt alle sociale ellende zich op, simpelweg omdat daar de goedkope huurwoningen zijn. Andere steden, zoals Boulogne-Billancourt, La Garenne-Colombes of Neuilly-sur-Seine hebben daarentegen stelselmatig de bouw van HLM’s (het Franse begrip voor woningwetwoningen) geweigerd.

Die sociale scheiding is volgens de huidige Franse regering te ver gegaan. Onder het motto ‘wie niet horen wil, die moet maar voelen’, worden boetes opgelegd aan steden die voortaan onder het minimum van twintig procent blijven. Een en ander betekent dat in Parijs 75.000 sociale woningen moeten worden gebouwd. Nice zal 16.000 goedkope woningen en Lyon 12.000 HLM’s extra moeten bouwen. Vooral kleinere – en zeer welvarende – gemeenten vinden het regeringsvoorstel maar niets. Zo zal Carrez in zijn gemeente Le Perreux (28.000 inwoners, nu 7 procent sociale woningbouw) 1839 HLM’s moeten bouwen.

Reageer op dit artikel