nieuws

CFE bereid Deme-belang te ruilen voor Boskalis

bouwbreed

Het Belgische bouwconcern CFE lijkt bereid zijn ruim 39 procentsbelang in baggeraar Deme in te ruilen voor een aanmerkelijk belang in Boskalis. Voorwaarde is dat de andere grootaandeelhouder, Ackermans & Van Haaren, daarmee instemt. Dit zeggen financiële bronnen in Brussel.

De Belgische bouwer reageert hiermee op een principeakkoord tussen Boskalis en Decloedt, die 18 procent van de aandelen heeft in Deme. Decloedt zou bereid zijn dat belang te verkopen aan de Papendrechtse baggeraar.

Ackermans & Van Haaren (39 procent) heeft zestig dagen de tijd gekregen om een beslissing te nemen over het aanbod van Boskalis. Daarbij heeft het bedrijf de mogelijkheid voor een vergelijkbare prijs de aandelen van Decloedt over te nemen.

Mocht AvH het bod van Boskalis accepteren, dan is nu zeker dat de baggeraar in Nederlandse handen komt. CFE, Decloedt en AvH zijn goed voor 97 procent van de aandelen. De resterende 3 procent zit bij de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV, de grootste pleitbezorger van het Vlaams laten blijven van Deme.

In financiële kringen in Brussel gaat men ervan uit dat Boskalis AvH in contanten wil betalen. Bij CFE zou het gaan om aandelenruil. Op basis van de waarderingen van Boskalis en Deme zou CFE een 16-procentsbelang in Boskalis kunnen verwerven.

Als AvH besluit om niet te verkopen aan Boskalis, zal CFE solidair zijn en meegaan met stand alone scenario voor Deme. Dat zou dan wel eens van korte duur kunnen zijn, omdat ook de directie van Deme streeft naar schaalvergroting.

Reageer op dit artikel