nieuws

Boxtel niet blij met prognoses provincie

bouwbreed

Met ongeveer 29.000 inwoners is het Brabantse Boxtel een grotere kleine gemeente. Een gemeente met een hoog percentage aan arbeidsplaatsen. “We hebben plek voor circa 14.000 werknemers in de stad en dat is veel als je naar ons inwoneraantal kijkt. Ondanks het feit dat we een landelijke, groene gemeente zijn, moeten we dus wel degelijk rekening houden met de bedrijven in onze stad. Momenteel zijn we door onze bedrijventerreinen heen, maar als het een beetje meezit kunnen we over een jaar weer ruimte uitgeven op het nieuwe terrein De Vorst, dat momenteel in ontwikkeling is”, vertelt senior-beleidsmedewerker T.G.M. Driessen van de afdeling Wonen en Milieu van de gemeente Boxtel.

De stad ligt midden in de driehoek Eindhoven-Tilburg-Den Bosch. “Dat heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds hebben we te maken met het uitgebreide voorzieningenpakket dat deze steden aanbieden. Daar valt moeilijk mee te concurreren. Anderzijds pronken we wel degelijk met onze veren als het gaat om ons groene karakter. Boxtel is de groene parel in het verstedelijkte gebied.” Driessen is niet tevreden met de status die Boxtel gekregen heeft van de provincie Noord-Brabant. “Ook wij vallen binnen het kleine kernenbeleid van de provincie. Dat vinden we onterecht, omdat we veel meer aankunnen dan alleen de groei voor de natuurlijke aanwas in Boxtel. Desondanks worden we strikt gehouden aan de provinciale prognoses. Die staan ons toe om tussen 2000 en 2005 maximaal 450 woningen te houden.”

De raad heeft onlangs het nieuwe bouwprogramma van de gemeente Boxtel aangenomen, waarin rekening wordt gehouden met de bouw van circa 750 woningen tot 2005. “We zijn daarom ook druk in gesprek met de provincie over de mogelijkheden die er zijn omtrent de verruiming van de aan ons gestelde limieten. Voorlopig handhaven we de door ons geplande woningbouw. Tegen de tijd dat we horen dat het anders moet passen we de plannen wel weer aan”, aldus Driessen.

Reageer op dit artikel