nieuws

Bouwbond FNV zorgt voor faillissement montagebedrijf

bouwbreed

De Bouw- en Houtbond FNV heeft montagebedrijf Pero in Oisterwijk gisteren failliet laten verklaren. Deze opmerkelijke stap deed de bond om ervoor te zorgen dat de ex-werknemers geld krijgen.

Bij Pero waren grote achterstanden in de betaling van lonen en vakantierechten. Vanaf medio januari heeft de bouwbond tot vier keer toe geprobeerd afspraken te maken met eigenaar Van der Putten. Die meldde zich telkens vlak voor de afspraak om onduidelijke redenen af of kwam niet opdagen. Ook liet hij een medewerker zich uitgeven voor advocaat, terwijl de advocaat wiens naam werd gebruikt, niet op de hoogte was.

Om ervoor te zorgen dat de werknemers financieel niet de dupe worden, vroeg de bouwbond het faillissement van het bedrijf aan. Dat is gisteren door de rechtbank in Den Bosch uitgesproken. Daardoor was het mogelijk de loondoorbetalingsverplichting inclusief vakantierechten te laten overnemen door het SFB.

In samenwerking met de bouwbond heeft het SFB afgelopen maandag de collectieve intake laten plaatsvinden. Daarbij kwam meteen een knelpunt naar voren. De gebrekkige administratie van Pero leidde ertoe dat veel werknemers niet over een schriftelijke arbeidsovereenkomst of loonstroken beschikken. Mogelijk zijn er dus ex-werknemers die nog een loon- of vakantiegeldvordering op Pero hebben, maar die niet bekend zijn bij SFB en bouwbond .

Slepende kwestie

Opvallend was ook dat het gros van de ex-werknemers bleek te bestaan uit metselaars die uitbetaald kregen volgens de stucadoors-cao.

Volgens districtsbestuurder C. van der Veer is door het uitgesproken faillissement een einde gekomen aan een lang slepende kwestie. “Het zijn dit soort werkgevers die de sector een slechte naam bezorgen. Voorlopig hebben wij aan de praktijken van de heer Van der Putten een einde kunnen maken, maar niet is uitgesloten dat hij onder een andere naam weer verder gaat.”

Reageer op dit artikel