nieuws

Bouw haven Gaza kan eindelijk beginnen

bouwbreed

De langverwachte werkzaamheden aan de Palestijnse haven van Gaza beginnen op 1 april. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar inzake de haven, Ali Sha’ath van het ministerie van Planning en Internationale Samenwerking woensdag laten weten.

Financieel directeur G. Wirken van Ballast Nedam wil zich niet op een datum vastleggen, maar bevestigt dat snel met de bouw van de haven in Gaza kan worden begonnen.

Ballast Nedam gaat een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het project. Naast deze Nederlandse bouwer, die vooral de waterbouwkundige werken zal doen, zal ook het Franse bouwbedrijf Spie Batignolles betrokken zijn bij de aanleg van de Palestijnse haven.

Ali Sha’ath zegt dat de al maanden durende contractbesprekingen met de Nederlandse en Franse investeerders nu zo ver zijn gevorderd dat de eerste spade over twee weken in de grond kan worden gezet. Hoewel de aanleg van de haven al beklonken werd in de Oslo-akkoorden van 1994, duurde het nog tot augustus 1999 eer het groene licht werd gegeven voor de daadwerkelijke bouw. De begindatum voor de werkzaamheden werd toentertijd gezet op 1 oktober. Aangezien de contracten met de investeerders echter dateerden van vijf jaar geleden, moest vanwege de inflatie de financiële kant opnieuw worden besproken.

Bijkomend probleem was volgens Sha’ath dat Nederland, Frankrijk en de Europese Investeringsbank tegenwoordig rekenen in euro’s, terwijl in de contracten dollars staan. Door de waardedaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt, zouden de Palestijnen alleen al hierdoor twaalf miljoen dollar duurder uit zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels