nieuws

Boskalis stelt bod op HBG nog even uit Rijswijkse bouwer laat niets van zich horen

bouwbreed

papendrecht – Baggeraar Koninklijke Boskalis Westminster stelt het voorgenomen bod op HBG nog even uit. Uiterlijk vrijdag, wanneer Boskalis de jaarcijfers bekend maakt, zal het Papendrechtse bedrijf meer laten weten. HBG zelf is vorige week niet ingegaan op de uitnodiging van Boskalis om te overleggen over de voorgenomen overname.

“Wij houden de deur bewust nog even open. We vinden het netjes om in dit stadium van het proces HBG nog even tijd te geven”, zegt de financiele topman van Boskalis R. Berends. Hij doelt hiermee op de kennisgeving die Boskalis HBG gisteren heeft toegestuurd. Een dergelijke kennisgeving is verplicht volgens de Fusiegedragsregels van de SER.

Daarin staat dat een bieder die een openbaar bod wil uitbrengen zonder de instemming van de doelvennnootschap (in casu HBG), deze daarvan tenminste vijftien dagen voor het daadwerkelijke uitbrengen van het bod in kennis moet stellen.

HBG heeft intussen vorige week niets van zich laten horen. Toen Boskalis HBG tien dagen geleden in kennis stelde van het voornemen een bod uit te willen brengen op de aandelen HBG, heeft de Rijswijkse bouwer een week de tijd gekregen om in te gaan op de uitnodiging van de baggeraar te praten over de overname. Deze wordt door Boskalis overigens hardnekkig ‘samengaan’ genoemd.

Verhinderen

Volgens HBG-woordvoerder A. Pronk is dit mede ingegeven door de pogingen van HAL, met een belang van 29 procent in Boskalis de grootste aandeelhouder, de Belgische baggeraar Deme over te nemen of op zijn minst HBG te verhinderen Deme te kopen. “Dat is het meest overtuigende bewijs dat het Boskalis maar om een ding te doen, onze baggerpoot HAM”, aldus Pronk.

En dat is in de ogen van HBG-topman J. Veraart uitgesloten. Die wil HBG als een bouw- en baggerconcern handhaven. Het losweken van HAM hoort in die visie niet thuis.

Intussen hebben de vier aandeelhouders van Deme – CFE (39 procent), Ackermans en Van Haaren (39 procent), Decloedt (18 procent) en de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV (3 procent) – nog geen duidelijkheid gegeven over wat zij willen met Deme. In eerste instantie leek Ackermans en Van Haaren bereid met HBG in zee te gaan. HAL is echter met Decloedt gaan praten over overname.

“Een alliantie met een belangrijke Nederlandse groep is niet uitgesloten, zolang er een belangrijk hoofdkantoor in Vlaanderen blijft”, zo liet gedelegeerd bestuurder M. Stordiau van Deme, weten. Evenmin is echter uitgesloten dat de aandeelhouders donderdag besluiten dat Deme zelfstandig blijft. Om aandeelhouders in staat te stellen te ‘cashen’, zou een beursgang van Deme tot de mogelijkheden behoren.

Voorkeur

Zowel de Vlaamse als de Nederlandse vakbonden hebben inmiddels aangegeven een lichte voorkeur te hebben voor een samengaan van Deme met HAM. De Vlaamse ACV gaat er daarbij vanuit dat die combinatie meer kansen biedt voor het veilig stellen van een ‘stukje Vlaams karakter’.

De Bouw- en Houtbond FNV ziet meer in de combinatie Deme-HAM omdat de mededingingsautoriteit zich daartegen minder snel zal uitspreken dan tegen een combinatie Boskalis-HAM. Wel wil de bond ook in dat geval beter inzicht hebben in de werkgelegenheid op langere termijn.

Reageer op dit artikel