nieuws

Boskalis blijft zich richten op overname van HBG

bouwbreed Premium

papendrecht – Boskalis volgt met meer dan grote belangstelling de gevechten rond de Belgische baggeraar Deme. Het bedrijf blijft zich echter richten op overname van HBG. De kans dat of HBG of de HAL, die een 29 procentsbelang in Boskalis heeft, de Belg kan inlijven, lijkt uiterst klein te worden.

“Ja, ik heb het gelezen. Nee, Boskalis heeft geen bod uitgebracht op Deme. Wij blijven bij wat we eerder hebben gezegd.” Dat is de reactie van de financiele man van Boskalis R. Berends op de berichten gisteren in Nederlandse en Belgische kranten dat Boskalis een bod van 700 miljoen gulden op Deme zou hebben uitgebracht. Daarmee zou Boskalis het HBG-bod van 550 miljoen gulden overtreffen.

De ontkenning wil niet zeggen dat de stoelendans rond Deme nu is afgelopen. Die begon al in december vorig jaar toen HBG aan de praat raakte met Ackermans en Van Haaren, grootaandeelhouder van Deme met 39 procent van de aandelen. Vorige week voegde HAL zich bij het rijtje vrijers van Deme door samen met Jean Decloedt, die een belang van 18 procent in Deme heeft, een poging te doen de baggeraar over te nemen.

Afgelopen vrijdag hebben de Deme-aandeelhouders, behalve de twee genoemde ook de Belgische bouwgroep CFE met 39 procent en de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV met 3 procent, met elkaar gesproken over wat te doen met de Nederlandse belangstelling voor hun baggeraar.

Zelfstandig

Met name GIMV is een groot voorstander van zelfstandig blijven. Deze maatschappij heeft destijds een belang in Deme genomen om te verhinderen dat de baggeraar in buitenlandse handen zou vallen. Deme, waarin Dredging International en Baggerwerken Decloedt zitten, is een van de weinige Vlaamse bedrijven die een rol in de wereld spelen.

Aandeelhouder Decloedt lijkt meer geinteresseerd in een partner die weet wat baggeren is en ziet dus wel wat in het bod van HAL. Ackermans en Van Haaren, die al langer contacten had met HBG, zal alleen al om die reden niet direct om willen gaan.

Alle aandeelhouders hebben inmiddels laten weten niet slechts naar de financien te kijken, maar industriepolitiek mee te laten wegen in hun beslissing wat te doen. “Wij hopen dat we een goede industriele oplossing voor Deme kiezen”, laat directeur-generaal Bertrand van AVH weten in de Belgische krant De Financieel-Economische Tijd. Hij zegt absoluut niet financieel gemotiveerd te zijn.

Eenduidig

De Belgische bouwgroep CFE kijkt daar anders tegenaan. Topman Boogmans ziet heel duidelijk wel de financiele aspecten. Vandaag zal de Raad van Bestuur van CFE een beslissing nemen. Morgen gaan de vier aandeelhouders weer om de tafel zitten in een poging tot een eenduidig besluit te komen.

In Belgische financiele kringen wordt niet uitgesloten dat de groep van vier er wederom niet uitkomt. Aan de ene kant zitten GIMV en Ackermans en Van Haaren die het liefst Deme Vlaams houden. Daar is binnen HBG meer kans op dan bij HAL. Aan de andere kant opereren Decloedt en CFE die meer naar de financien kijken.

De kans dat er onder die omstandigheden wordt besloten Deme helemaal niet te verkopen, is dan zeer groot.

Reageer op dit artikel