nieuws

Boboput maakt duistere, stinkende wereld zichtbaar Amsterdams samenwerkingsverband DWR wint prijs voor rioleringszorg

bouwbreed

utrecht – Kabels voor telecommunicatie door het riool, een speciaal systeem voor de reiniging van asbestcementbuizen, het stapelriool en nog veel meer. Vanwege zijn innovatieve aanpak kreeg het Amsterdamse samenwerkingsverband DWR gisteren de Rioned/NVA-prijs voor rioleringszorg.

Ook de goede pr van de dienst, die de duistere wereld van het riool goed voor het voetlicht brengt, verdient een pluim. Staatssecretaris J. de Vries van Verkeer en Waterstaat reikte de prijs gisteren uit in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar vond de 13e Rioned-dag plaats, georganiseerd door het gelijknamige kenniscentrum.

De DWR is een samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam en het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht. Alleen al die samenwerking is innovatief en een voorbeeld voor anderen in de waterketen. Want net als directeur F. van Loon van de Vereniging Eigen Huis brak de staatssecretaris een lans voor meer samenwerking tussen verschillende partijen in de waterketen. De samenleving kan zich veel geld besparen wanneer gemeenten, waterschappen en drinkwaterleidingbedrijven effectief samenwerken en niet apart hun leidingen beheren en administratie voeren. Volgens Van Loon kan daarbij in vijf jaar tijd vijf miljard gulden worden bespaard. Wanneer alle innnovaties die door Kiwa zijn geinventariseerd worden benut, kan het nationale voordeel zelfs oplopen tot vijftien miljard gulden.

Waterfilm

De samenwerking leidde in Amsterdam blijkbaar tot goede ideeen. Want een stroom innovaties was de afgelopen jaren het gevolg. Neem alleen al het reinigingssysteem voor rioolbuizen van asbestcement. Bij het vijfjaarlijkse schoonspuiten van die buizen krijgen de medewerkers boven de put een luchtstroom te verwerken met een vier maal te hoog asbestgehalte.

DWR ontwikkelde daarom een putdeksel waar vier spuitstukken onderuitsteken die onder hoge druk een horizontale waterfilm in de put produceren. Alle lucht die de put verlaat, wordt door die film gefilterd. Gebruik van de deksel bracht de vrijkomende asbestdeeltjes weer binnen de normen.

Een andere innovatie van DWR is het stapelriool. Dat bestaat in feite uit een slimme put, die plaats biedt aan drie buizen: een voor afvoer van rioolwater, een voor regenwater van het wegdek en een voor het nog schonere regenwater van de daken. Maar aangezien nog lang niet alle Amsterdamse huishoudens op het verbeterd gescheiden stelsel zijn aangesloten, is de put ook bruikbaar in straten met een of twee buizen. Doordat de buizen deels onder elkaar worden geplaatst, is de sleuf die gegraven hoeft te worden met 1,20 meter ongeveer anderhalve meter smaller dan gebruikelijk. En dat betaalt zich snel terug in een stedelijke omgeving.

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert”, memoreerde de staatssecretaris in haar toespraak. Want DWR ontwikkelde ook een speciale haak om putdeksels te lichten. De inmiddels geoctrooieerde haak verkleint de kans op rugklachten. De haak is inmiddels ook al in gebruik bij gemeenten. Zo kon de staatssecretaris nog even doorgaan. De watervriendelijke inrichting van IJburg, de aanleg van een ecolint dwars door de stad en de vroege toepassing van heliofytenfilters zijn allemaal tekenend voor de innovatieve aanpak.

Robots

De Amsterdamse wethouder R. Grondel, die de prijs in ontvangst nam, verklapte nog dat deze week een overeenkomst met KPN is gesloten om in de hoofdstad een nieuwe telecommunicatiekabel door een bestaand riool te leiden. Dat gebeurt met robots die klemmen in de buizen plaatsen, waarin vervolgens de kabel wordt geklikt.

Innovatief werken alleen is niet voldoende. Je moet het de wereld ook vertellen, want burgers hebben volgens De Vries vaak al geen idee waar ze die jaarlijks stijgende heffing voor afdragen. DWR maakt dat volgens haar duidelijk met heldere campagnes. In Amsterdam beschikt de DWR in de Mauritsstraat zelfs over een put die toegang biedt tot een onderaards gewelf dat een klein beetje doet denken aan de bekende Parijse riolen. Een speciale brug verschaft de bezoeker een goed zicht op de stroom afvalwater die de inwoners van de hoofdstad produceren. Diverse ministers en andere bestuurders daalden er al in af. De put staat inmiddels bekend als de boboput.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels