nieuws

‘Baggeren past niet bij kern Ballast’

bouwbreed Premium

“De baggerpoot gaat niet in de etalage”, zei de kersverse bestuursvoorzitter R. Kottman tijdens de presentatie van de jaarresultaten over 1999. Uit de bedrijfsanalyse kwam echter naar voren dat onder meer het internationaal baggeren “naar verhouding minder samenhang vertoont met de kernactiviteiten van het bedrijf”.

Op lange termijn acht Ballast Nedam zijn baggeractiviteiten te kleinschalig. Het bedrijf zoekt dan ook ‘samenwerking’. “Hoe die samenwerking eruit moet zien, weten we nog absoluut niet. Alles behoort tot de mogelijkheden. Van fuseren met een baggerbedrijf tot een joint venture met een baggerpoot van een andere bouwer”, lichtte Kottman toe.

Uit concurrentieoverwegingen wilde de directie van Ballast niets kwijt over eventuele gesprekspartners. Met de recente aankoop van een nieuwe jumbo-sleephopperzuiger heeft het bedrijf zich in ieder geval ‘ingedekt’ voor de komende zes jaar. “Daarna verwachten wij schaalproblemen”, zei Kottman.

Tot het pakket maatregelen en reorganisaties behoort tevens een versterking van de onderdelen waar Ballast goede marges behaalt, zoals installatietechniek en woning- en utiliteitsbouw.

Voor het komende jaar is Kottman voor Ballast Nedam positief gestemd. Hij ziet een verdere groei van de omzet, en dan vooral bij Nederlandse bouwbedrijven. Er staat een kwalitatief goede orderportefeuille. Kottman ziet een winst van rond de 100 miljoen gulden voor dit jaar. Voor 2002 heeft het bedrijf zich een target gesteld van een drie procent nettomarge (exclusief het Verenigd Koninkrijk) en een vijftien procent resultaat op het eigen vermogen.

Reageer op dit artikel