nieuws

A-blad bestrating werkt positief

bouwbreed

Het A-blad ‘Bestratingsmaterialen’ van 1994 heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Niettemin is het aangepast omdat het ziekteverzuim en de wao-instroom nog steeds hoger liggen dan in andere bouwberoepen.

Tijdens het congres ‘Straatwerk in gezonde banen’ in Den Bosch mocht de OBN-voorzitter G. Visscher het hernieuwde A-blad in ontvangst nemen uit handen van Arbouw-directeur Leen Akkers. Het A-blad is aangepast aan de laatste stand van de techniek en organisatie in de bestratingsbranche. Daarbij is ook rekening gehouden met de bedrijfseconomische haalbaarheid van de beschreven arbovriendelijke bedrijfsmiddelen, bestratingsmaterialen, werkmethoden en werkorganisaties.

Om het zware werk te verminderen worden in het nieuwe A-blad verschillende maatregelen beschreven voor zowel de kleine als de grote bestratingsbedrijven. De maatregelen gaan over lichtere materialen, machinale verwerkingsmethoden en organisatorische maatregelen die bijdragen aan een verdere verbetering van arbeidsomstandigheden.

Ziekteverzuim

Tijdens de uitreiking kon Akkers melden dat door de introductie van het A-blad in 1994, maar ook door de inspanningen van de werkgevers en werknemers in de bestratingsbranche, het ziekteverzuim van straatmakers en opperlieden in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald is. Toch ligt het nog een half procent boven het gemiddelde ziekteverzuim van alle bouwplaatspersoneel.

Hetzelfde verhaal gaat ook op voor de wao-instroom. Elk jaar raakt zo’n anderhalf procent van de straatmakers en opperlieden arbeidsongeschikt en dat is teveel. “Er valt daar nog winst te behalen”, zo zei Akkers.

De werknemers zelf merken dat de arbeidsomstandigheden verbeteren. Dit blijkt uit de resultaten van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) dat alle werknemers eens in de vier jaar gratis mogen ondergaan.

Zo zijn de meeste gezondheidsklachten van straatmakers afgenomen, zeker de arbeidsgerelateerde klachten. In 1993-1994 vond nog 45 procent van de straatmakers dat gezondheidsklachten met het werk samenhingen. In 1997-1998 was dat afgenomen tot 35 procent.

Daar staat tegenover dat klachten aan rug, armen en benen nauwelijks zijn afgenomen maar nog steeds rond de 30 procent schommelen.

Klachten afgenomen

De klachten over trillingen en werkdruk zijn toegenomen terwijl de klachten over andere aspecten van het werk zijn afgenomen. De klachten over lichamelijke belasting en onveiligheid zijn met respectievelijk 3 en 4 procent afgenomen.

Het totale oordeel van de straatmakers over de werkbeleving is duidelijk verbeterd. Had in 1993-1994 nog 9 procent daarover klachten, in 1997-1998 is dit gedaald naar 6 procent.

Reageer op dit artikel