nieuws

Zwitserse firma tilt Nederlandse bedrijven

bouwbreed

Geritsel en gerotzooi met papieren, waardoor de argeloze ondernemer flink in verwarring wordt gebracht. Wilt u even tekenen? Wie getekend heeft, is getild voor gemiddeld tienduizend gulden.

Minstens zestien stukadoors-, schoonmaak- en schildersbedrijven zijn de dupe geworden van de oplichtingspraktijken van het Zwitserse bedrijf Incent AG uit Goldach am Rodsee. Juridisch medewerkster Van Rulen van de Kamer van Koophandel Noord Veluwe en Achterhoek verwacht dat het er veel meer zijn, aangezien de opgelichte bedrijven vertellen dat relaties van hun ook bij de neus zijn genomen.

Vertegenwoordigers van de Zwitserse firma zijn in heel Nederland op pad om dealers te zoeken voor een luchtfilter. Incent maakt de bezochte bedrijven wijs dat zij voor de acquisitie zorgt. De dealers hoeven geen cent te investeren. Zij houden er een prachtige provisie aan over. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Vervolgens dringt de vertegenwoordiger erop aan dat een gespreksprotocol wordt ondertekend. En passant tekent de ‘dealer’ een tweede papier, waaruit blijkt dat hij een luchtfilter heeft gekocht. Daar komt het bedrijf natuurlijk pas veel later achter.

“Incent doet voorkomen dat je alleen depothouder bent en er een leuke bijverdienste aan hebt. Je hebt niet in de gaten dat je een verkoopcontract ondertekent”, stelt Van Rulen, die de praktijken van Incent al vanaf 1994 volgt. Veel valt er niet tegen te ondernemen. “Strafrechtelijk doet het niets verkeerd, dus je kunt ze moeilijk vervolgen. Wel kunnen we het ze zeer lastig maken, zodat ze uiteindelijk ophouden.” Een zusterbedrijf van Incent – het inmiddels opgeheven Vidamed AG – lichtte bedrijven in de periode van 1994 en 1995 op dezelfde manier op met waterabsorberende kussens. Toen ontketenden de Kamer van Koophandel en de gedupeerde bedrijven samen een actie die later succesvol bleek.

Wederom worden de krachten gebundeld. Er wordt één modelbrief opgesteld die namens alle gedupeerden naar Incent wordt opgestuurd. Daarin wordt de Zwitserse firma onder druk gezet om het contract te vernietigen. Dit geldt voor de bedrijven die een contract hebben ondertekend, maar nog niet hebben betaald. “Wellicht zal dat nog niet voldoende indruk maken op Incent. Rechterlijke procedures zijn waarschijnlijk onvermijdelijk. We hebben een advocaat ingeschakeld die de bedrijven bijstaat.” Voor bedrijven die al betaald hebben, kan een incassoprocedure mogelijk nog uitkomst bieden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels