nieuws

Windhoos of keiharde windstoot: schade half miljoen

bouwbreed

Was het een windhoos of een keiharde windstoot die Den Haag woensdagavond in zijn greep hield en een enorme ravage aanrichtte? Waarschijnlijk zullen we daarover nooit definitieve zekerheid krijgen, zeggen de medewerkers van Meteo Consult, het bureau dat voor Cobouw het weerbericht verzorgt.

Even de feiten op een rij: woensdagavond werd Den Haag opgeschrikt door onweer, hagel en een storm, die bomen liet knappen en zelfs een fietsenstalling uit het beton rukte. Een windhoos, concludeerden de Haagse hulpdiensten.

Windhozen zijn in Nederland geen ongewoon verschijnsel. Ze komen een paar keer per jaar voor, weet Meteo Consult.

Een windhoos is een roterende ‘buis’ met lucht. Deze is vaak als een slurf te zien onder een wolk. In een windhoos draait de wind dus helemaal rond. Meestal komen ze voor in de buurt van zware onweersbuien. Maar daarbij komen ook vrijwel altijd zeer zware windstoten voor. Deze bewegen zich langs een rechte lijn, waarbij de wind dus niet ronddraait.

“Als het donker is en er meestal geen waarneming is van een slurf, is het moeilijk aan de hand van de opgetreden schade aan te geven of het een windhoos of een zware windstoot is geweest.” In steden is dat bovendien moeilijk, omdat hoge gebouwen het gedrag van de wind beïnvloeden. Tussen hoge gebouwen kan een windstoot worden ‘getunneld’, waardoor het nog harder waait.

Windhoos of windstoot, één ding staat vast: de schade bedraagt bijna een half miljoen gulden.

Reageer op dit artikel