nieuws

Wethouder hekelt kritiek op aanbesteding

bouwbreed

Wethouder Martens van Hoogezand-Sappemeer pareert de felle kritiek van minister Jorritsma van Economische Zaken onlangs in de Tweede Kamer.

Jorritsma tikte de gemeente hard op de vingers getikt inzake het omzeilen van Europese regelgeving rond de aanbesteding van het centrumplan. In Nederland worden de regels die gelden voor Europees aanbesteden massaal ontdoken. Volgens Jorritsma hebben Hoogezand- Sappemeer en partner NBM-Amstelland vooraf zelfs bewust een complete strategie in elkaar gezet om Europese aanbesteding te voorkomen. Door het centrumplan in tien deelprojecten te verdelen, zou geen enkel project boven de kritische grens van 11,1 miljoen gulden uitkomen. Verantwoordelijk wethouder B. Martens is het niet eens met de kritiek van Jorritsma. “Ik vind het ronduit storend dat Hoogezand er door de minister wordt uitgelicht als voorbeeld van hoe het niet moet. Wij hebben het stadshartproject niet opgedeeld om Europese regels te omzeilen. Daar liggen heel andere redenen aan ten grondslag. We moesten het ingrijpende en kostbare centrumplan wel opsplitsen, omdat we het anders wat betreft logistiek, budget en overlast als gemeente niet aan kunnen. Het kan gewoon niet anders, want alles bij elkaar zijn we met het hele centrumplan wel een jaar of tien zoet.”

Overgeleverd

SP-oppositieraadslid B. Lenders deelt de kritiek van Jorritsma op wethouder Martens en de zijnen wel. “De hele aanpak rond het centrumplan, waar al een jaar of acht over wordt gepraat, heeft vanaf het allereerste begin niet gedeugd. Terwijl ik, en met mij vele anderen, het plan een maatje te groot vinden voor Hoogezand-Sappemeer, zijn we nu volledig aan NBM-Amstelland overgeleverd. En als Martens allang met pensioen is, zit Hoogezand-Sappemeer met de gebakken peren. Dan gaat de gemeente misschien wel failliet.” De gemeente koos voor partner NBM- Amstelland om het gehele project snel en soepel te laten verlopen. Om nog in aanmerking te kunnen komen voor de Europese EFRO-subsidie van 2,8 miljoen gulden, moest het contract tussen de twee partijen uiterlijk 31 december vorig jaar rond zijn. Bovendien wist de gemeente Hoogezand- Sappemeer een aantrekkelijke korting bij bouwer NBM-Amstelland te bedingen van 3,8 miljoen gulden. Raadslid Lenders: “Het hele project hangt van subsidies en kortingen aan elkaar. Ik moet nog zien of al die subsidies daadwerkelijk komen. Ik ben met Jorritsma van mening dat het een heel doelbewuste poging van wethouder Martens is om de Europese regels te omzeilen”, zegt hij. “Ik hoop dat die beerput eens een keer helemaal opengaat en dat Brussel de zaak tot op de bodem uitzoekt. Er wordt hier in Hoogezand een soort achterkamertjespolitiek bedreven, waar de honden geen brood van lusten.”

Zorgvuldig

Martens ontkent stellig dat geen enkel deelproject van het stadshart Europees wordt aanbesteed. “Ik vind juist dat we als gemeente heel zorgvuldig te werk zijn gegaan”, meent hij. “We hebben het hele centrumplan vooraf nog laten toetsen door een extern bureau dat gespecialiseerd is in Europese regelgeving. Die mensen kwamen tot de conclusie dat ons plan niet op gespannen voet stond met de Europese regelgeving.” “Bovendien besteden we één deelproject wel degelijk Europees aan, namelijk de locatie van de geplande tunnels die nodig zijn voor het verkeerscirculatieplan”, vervolgt Martens. “Dat bedrag”, zo zegt hij, “komt zeker boven de grens van 11,1 miljoen uit.” Mocht Brussel besluiten tot een nader onderzoek, dan kan het bijna honderd miljoen gulden kostende centrumplan in Hoogezand-Sappemeer, waarmee volgens planning nog dit jaar wordt begonnen, flinke vertraging oplopen.

Reageer op dit artikel