nieuws

Wens Driessen bij afscheid: Wavin wereldmarktleider

bouwbreed Premium

zwolle – Toen burgemeester Franssen van Zwolle plotseling opstond, ging er bij ir. Fons Driessen een lichtje branden. “Het heeft Hare Majesteit behaagd…” De directeur van Wavin, Europa’s grootste producent van kunststof leidingsystemen voor de bouw en infrastructuur, wist even niet hoe hij het had op zijn afscheidsfeest. “Het personeel zag voor de eerste keer dat ik moeite had met een toespraak. Aarzelend kwamen de woorden eruit. Dat heb ik normaal gesproken nooit”, aldus de kersverse Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Het lintje prijkt niet op z’n revers. Hij belooft het kleinood alleen te zullen dragen bij speciale gelegenheden. De topman van Wavin houdt niet van uiterlijk vertoon. Toch zijn de verdiensten van de 57-jarige man uit Hattem niet gering.

Zijn bijdrage aan een gezonde onderneming, zijn inzet voor de bevordering van het Total Quality Management in de bedrijfsvoering en zijn activiteiten in de zorgsector en het onderwijs liegen er niet om. “Ik voelde dankbaarheid. Met zijn allen hebben we een prachtig resultaat bereikt bij Wavin. Ik heb de onderscheiding dan ook gelijk opgedragen aan het personeel van het bedrijf. Omdat het om een collectieve prestatie gaat.”

In zijn riante kantoor hangen foto’s van vervaarlijke bergtoppen. Een eenzame bergbeklimmer worstelt zich een weg naar boven in de Himalaya. Het is Driessens vriend tijdens een expeditie in 1964 waaraan Driessen ook meedeed. In dat jaar bereikte de immer nog fervente bergbeklimmer de hoogste bergtop. Hij heeft in zijn leven ook veel symbolische bergen moeten overwinnen.

Wereldspeler

Toen hij in 1988 aantrad als directievoorzitter, bezat Wavin vestigingen in acht landen. Onder zijn leiding is het bedrijf echt een wereldspeler van formaat geworden, met fabrieken in 23 Europese landen en veertig licentiehouders in de rest van de wereld. Met gepaste trots presenteerde hij donderdag zeer fraaie cijfers: Wavin behaalde over het afgelopen boekjaar een netto winststijging van 90 procent naar een recordhoogte van 92 miljoen gulden.

Meer dan 4300 mensen werken er bij Wavin. Volgens Driessen valt de fraaie winststijging mede toe te schrijven aan het resultaat van Total Quality Management, een kwaliteitsbeheersysteem waarvoor Driessen zich sterk heeft gemaakt in Nederland.

Meer winst

TQM is zijn ‘love baby’. Jarenlang zat hij in het Nederlands Instituut voor Kwaliteit en de European Foundation Quality Management. Namens die organisatie verzorgde hij talloze presentaties bij bedrijven. Geestdriftig: “Tien jaar geleden zag ik in Japan hoe het systeem functioneerde. Het personeel heeft ook Japanse bedrijven bezocht. Na zo’n twee jaar zag je bij ons de eerste resultaten, een soort omslagpunt was bereikt. Het principe van TQM is dat je voortdurend werkt aan de verbetering van de productiviteit. Het personeel meet zijn productieve en logistieke prestaties, alsmede de tevredenheid van de klant. De gehele organisatie moet daarin meegaan. Ik ben ervan overtuigd dat een bedrijf meer winst maakt als je TQM op een goede manier toepast.”

Beurs

Overigens ziet hij dat negen van de tien Europese bedrijven niets met het kwaliteitsmanagement hebben gedaan. “Ach”, relativeert hij, “10 procent vind ik al heel behoorlijk. De andere bedrijven gaven aan het te druk te hebben.”

Natuurlijk, tegenvallers zijn er ook geweest in zijn periode bij Wavin die per 1 mei wordt afgesloten. In Zuid Europa liep het niet, vooral door mismanagement. De situatie is daar intussen verbeterd. Driessen erkent dat Wavin de laatste drie jaar qua schaalgrootte niet voldoende is gegroeid. “Als we over een aantal jaren een beursgenoteerde onderneming willen worden, dienen we harder te groeien. Dat betekent meer fabrieken. Fusies sluit ik helemaal niet uit. We streven ernaar wereldmarktleider te worden.”

Dat is een nieuwe berg die Driessen niet meer bestijgt. Wel gaat hij enkele weken de bergen in de Kaukasus te lijf. “Daarna begin ik waarschijnlijk een eigen bedrijf. Ik wil me toeleggen op het kwaliteit van het topmanagement. Tot mijn 75ste wil ik blijven werken.”

De op zijn afscheidsfeest koninklijk onderscheiden Driessen gaat ook in zijn vrije tijd voor de top. Foto: Frans Paalman

Reageer op dit artikel