nieuws

Warmtecentrale beperkt uitstoot

bouwbreed

Op het dak van de terminal van luchthaven Schiphol worden binnenkort de warmtekrachtinstallaties en de koelmachines geplaatst. De installaties vormen samen de nieuwe warmtecentrale van de luchthaven.

Voor de hijsoperatie zal de grootste mobiele telescoopkraan worden ingezet die momenteel wereldwijd beschikbaar is. De kraan wordt geleverd en bediend door Peinemann Kranen BV uit Hoogvliet. De grote kraan is nodig om de installaties horizontaal over een afstand van zeventig meter te kunnen verplaatsen.

De hijswerkzaamheden mogen alleen in de nacht worden uitgevoerd. Daardoor zal het hele werk ruim een week duren.

De nieuwe warmtecentrale bestaat uit een combinatie van warmtekrachtinstallaties, koelmachines en ketels. Met de nieuwe centrale kan de uitstoot van zuurequivalenten verminderen met ongeveer 40 procent ten opzichte van de oude installatie. De nieuwe centrale levert bovendien een besparing van circa 25 procent op het energieverbruik op, terwijl ook zelf elektriciteit wordt opgewekt als bijproduct.

Reageer op dit artikel