nieuws

Vinex-locatie hoofdmoot bouwactiviteit

bouwbreed

De Noord-Hollandse gemeente Beverwijk heeft om twee redenen nationale bekendheid: het brandwondencentrum en de zwarte markt. Beiden hebben nauwelijks iets met de bouwnijverheid te maken, maar dat neemt niet weg dat ook de Beverwijkse bouw met enige regelmaat de pers haalt. In het recente verleden kwam dat vooral vanwege de problemen die de bouw van Vinex-locatie Broekpolder opleverde.

In dit gebied, gelegen tussen Beverwijk en Heemskerk, moeten in de periode tot 2005 ongeveer 3400 woningen verrijzen.

De betrokken gemeenten konden het echter niet met elkaar eens worden over de vraag wie er mocht gaan bouwen, Mabon of de combinatie NBM/Amstelland/Heijmans. Dat gaf zoveel spanningen dat zelfs de rechter er aan te pas moest komen. Deze besliste uiteindelijk in het voordeel van de combinatie NBM/Amstelland/Heijmans.

Inmiddels is de bouw begonnen. Fasegewijs wordt de wijk voltooid. Zo staat voor de periode tot 2001 de bouw van 380 woningen en een aantal winkels, medische en sociaal-culturele voorzieningen op stapel. In het deel van de nieuwe wijk dat ‘De Lanen’ wordt genoemd, begint binnenkort de bouw van 144 koopwoningen.

Ook aan de jeugd wordt gedacht. Er zijn gevorderde plannen voor de bouw van drie basisscholen met in totaal 43 lokalen. Hiervan verrijst er een in de wijk Broekpolder.

Daarnaast heeft Beverwijk de meest uiteenlopende kleinere bouwprojecten binnen zijn stadsgrenzen. Bijvoorbeeld de bouw van 51 koopappartementen en een parkeergarage aan het Kuenenplein en de nieuwbouw van een uitvaartcentrum aan de Velserweg. Verder staat onder meer de restauratie en uitbreiding van de katholieke kerk aan de Breestraat op stapel. Ook woningbouwvereniging De Kennemer Wooncombinatie heeft grote plannen op dit gebied. In de Van Weerden Poelmanstraat en omgeving worden 250 à 400 woningen opgeknapt. Het karwei begint in 2001, maar verdere details zijn vooralsnog niet bekend. Kortom Beverwijk heeft voor vrijwel elke aannemer wel wat interessants in petto.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels