nieuws

Vijf bijzondere woontorens voor Groningen

bouwbreed Premium

De Japanse architect Toyo Ito, drijvende kracht achter de volgend jaar in Groningen te houden culturele manifestatie Blue Moon, heeft vergevorderde plannen voor de bouw van vijf hoge en smalle torens in het centrum van Groningen.

De vijf verdiepingen tellende torens, die tijdens de manifestatie als kunstwerk dienen, zijn ook na Blue Moon nog geschikt voor een combinatie van particuliere bewoning en kantoren of winkels.

De manifestatie Blue Moon kan worden gezien als het vervolg op het enkele jaren geleden gehouden A Star is Born, waaraan Groningen enkele objecten heeft overgehouden, zoals een doorzichtig glazen videopaviljoen aan het Hereplein.

Ito heeft inmiddels het Groningse architectenbureau Hoogland & Versteegh als planontwikkelaar aangezocht. Het Groninger gemeentebestuur onderhandelt momenteel over de aankoop van grond om te bouwen.

Overigens zijn die onderhandelingen niet eenvoudig, omdat in sommige gevallen met meer dan één eigenaar moet worden onderhandeld.

Voor de programmering van Blue Moon heeft de gemeente Groningen inmiddels 1 miljoen gulden gereserveerd. Daarnaast komt nog een nader te bepalen bedrag vrij voor bouwkundige en architectonische projecten, zoals de vijf torens van Ito.

A Star is Born, de voorganger van Blue Moon, trok in vier jaar geleden een kleine 180.000 bezoekers.

Reageer op dit artikel