nieuws

Verwerking asbest onder de loep

bouwbreed

ZWOLLE – De provincie Overijssel en de Arbeidsinspectie doen een onderzoek naar de opslag en verwerking van asbest in Twente.

Gemeenten zullen toezicht houden bij het slopen van met name oudere gebouwen. De provincie controleert de werkwijze bij puinbreek- en sorteerinstallaties op afvaldepots. Het onderzoek gaat drie maanden duren.

Het doel is om de keten van opslag tot verwerking van asbest in kaart te brengen en waar nodig regelgeving aan te scherpen. In de praktijk blijkt dat er nogal eens wat misgaat.

De provincie heeft aanwijzingen dat gemeenten onvoldoende controles uitvoeren tijdens sloopactiviteiten. Het gebeurt dat asbest op de bouwplaats niet wordt gescheiden van ander afval. Verder wees onderzoek van TNO in 1998 uit dat in vijftig procent van het aangevoerde puin asbestconcentraties hoger dan de toegestane tien milligram per kilogram voorkomen.

Reageer op dit artikel