nieuws

Verlijmen bakstenen in groot project

bouwbreed Premium

HILVERSUM – Het verlijmen van baksteen ontgroeit het experimentele stadium. Ook grootschalige toepassing van de techniek is geen probleem meer, blijkt bij de bouw van drie appartementengebouwen in Hilversum. HBG Woningbouw realiseert in het project Seinhorst een van de grootste lijmprojecten die tot dusverre werd uitgevoerd in Nederland.

Het project Seinhorst is een ontwikkeling van HBG Vastgoed in samenwerking met de gemeente. Op het terrein waar in het verleden een fabriek van Philips stond, wordt nu een complex gerealiseerd van 261 woningen, een winkelcentrum, een ondergrondse parkeergarage en een medisch centrum.

Tevens is de herontwikkeling van een bestaand kantoorgebouw en de bouw van de kerk de Morgenster meegenomen in het plan, dat eind van dit jaar klaar moet zijn.

In de opbouw van het project is gestreefd naar een grote onderlinge samenhang. Aan de randen komen 97 eengezins- en twee-onder-een-kapwoningen. In het midden van het terrein is op een verhoging een buurtpark aangelegd met drie zogenaamde ‘urban villa’s’: appartementengebouwen met elk zestig koopappartementen.

Het Amsterdamse architectenbureau M3H architectuur koos er in het ontwerp van de drie gebouwen voor de gevels uit te voeren met gelijmde stenen.

In dit geval viel de keuze op de speciaal voor het lijmen ontwikkelde lijmsplitsteen van MBI Beton in Veghel. Behalve de esthetische kwaliteit van deze steen, heeft de MBI-steen als groot voordeel dat bij beeindigingen en hoeken in gevels geen gezaagde stenen hoeven te worden toegepast.

Stootvoegen

Doordat niet meer hoeft te worden gezaagd, vallen de verwerkingskosten lager uit. Door dunne, open stootvoegen toe te passen, kunnen de kosten met dit type steen verder worden gedrukt.

Uit onderzoeken van de vakgroep FAGO van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat dit technisch goed mogelijk is. Gevels met een buitenspouwblad van verlijmde stenen met open stootvoegen gedragen zich voor wat betreft de vochtdoorslag niet anders dan een traditioneel gemetseld buitenspouwblad van baksteen.

In het project Seinhorst in Hilversum worden de door MBI Beton speciaal ontwikkelde stenen op elkaar gelijmd. Foto: Dijkstra

Reageer op dit artikel