nieuws

Verlaging btw-tarief drukt inflatiecijfer

bouwbreed Premium

Het leven is in januari 1,9 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Ten opzichte van de maand ervoor daalde de inflatie met tweetiende procent. Maar dat is een vertekend beeld, aangezien een van de wegingsfactoren van de index, de omroepbijdragen, begin dit jaar is afgeschaft. Volgens het CBS betekent het wegvallen van de omroepbijdrage een daling van de consumentenprijsindex van viertiende procent.

De kostprijs van water was een van de opdrijvende factoren van de index: water werd in januari 2,4 procent duurder. Ook voor huisvesting moest fors meer geld worden neergeteld: maar liefst drie procent van december op januari. Door de verlaging van het btw-tarief op arbeidsintensieve diensten werden kappersuitgaven lager en ook voor schilders en stukadoors werd minder uitgegeven.

Reageer op dit artikel