nieuws

Veenendaal bruist van bedrijvigheid Beperkt grondgebied noopt tot samenwerking

bouwbreed Premium

In de gemeente Veenendaal is op iedere twintig inwoners een bedrijf gevestigd. “Het beleid is er op gericht geweest Veenendaal als werkstad te positioneren om bedrijven uit de Randstad hiernaartoe te lokken. We kunnen wel stellen dat dat is gelukt”, aldus voorlichter S. Moester.

Circa 60.000 inwoners telt de “groene, compacte woon-werkgemeente”, ooit bekend geworden dankzij de turf en de scheepjeswol. En mede door de gunstige ligging, pal naast de A12 tussen Arnhem en Utrecht, hebben zich binnen de gemeentegrenzen inmiddels 2524 bedrijven en 553 winkels gevestigd. Het zal dus niet verbazen dat Veenendaal is uitgerust met een modern winkelapparaat en kan beschikken over liefst zeven bedrijventerreinen, waarvan vijf pal naast de snelweg.

De Batterijen, 35 hectare groot, is de jongste daarvan, en nog een puur Veenendaalse aangelegenheid. Bij het nieuwe 100 hectare grote bedrijventerrein De Klomp-Oost is de samenwerking gezocht met buurgemeente Ede. Min of meer noodgedwongen, bekent Moester. “We zitten in Veenendaal met het feit dat ons grondgebied te klein is voor onze ambities. Ede heeft daarentegen grond genoeg tot zijn beschikking.”

In 1998 is dan ook al een keer grond gekocht van Ede. “Die grenscorrectie was een unieke gebeurtenis, omdat Veenendaal bij Utrecht en Ede bij Gelderland hoort.” Tegenwoordig wordt echter niet meer gekocht maar samengewerkt. Moester: “Overigens doen we dat niet alleen met Ede, maar ook met Rhenen en Wageningen. Je kunt het als gemeente tegenwoordig niet meer alleen redden. Zeker nu de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening in aantocht is.”

Op het gebied van de woningbouw wordt nu gewerkt aan de afronding van Petenbos, een nieuwbouwwijk ten zuiden van Veenendaal in de richting van de Utrechtse Heuvelrug. “Daarna komt Dragonder-Oost aan de beurt”, weet Moester. “Hier worden tot 2002 zevenhonderd woningen gebouwd. In datzelfde jaar gaan we beginnen met Veenendaal-Oost. Dat is een grote locatie tussen Veenendaal en Ede, waar in 2017 drieduizend woningen moeten staan.”

De vele bouwactiviteiten zullen er niet toe leiden dat het groen in en rond Veenendaal voor het rood zal moeten wijken, denkt Moester. “Veenendaal is van oudsher nadrukkelijk een groene gemeente. Door de nabijheid van de Utrechtse Heuvelrug, maar vooral ook door de grote hoeveelheid stedelijk groen. We hebben hier behoorlijk veel parken.” Een extra garantie is het gegeven dat de koek in 2017 definitief op zal zijn. Moester: “We rekenen erop dat ons inwonertal in 2017 zal stagneren op circa 70.000 mensen.”

Reageer op dit artikel