nieuws

Uit de schaduw

bouwbreed Premium

De week begon op Valentijnsdag vooral met een liefdesverklaring richting financiele waarden. Beurslieveling ING kwam heel onverwacht met schitterende winstcijfers en trok de hele beurs daarmee enigszins uit de schaduw van Wall Street.

Beleggers in bouwfondsen dachten er zo het hunne van, zodat die een gemengd beeld vertoonden. Fugro en HBG konden aan koers winnen dankzij respectievelijk mooie winstcijfers op vrijdag en het nieuws van een grote opdracht in ‘Frisco’. Arcadis, Boskalis, IHC en NBM moesten daarentegen inleveren.

Dinsdag hadden beleggers opeens genoeg van ‘sexy’ en kenmerkte de handel zich door een vlucht naar de veilige aandelen. Met name IHC Caland wist daarvan te profiteren. Dat fonds sloot 2,60 euro hoger op een koers van 40,50.

Woensdag waren de IT- en Internet-gerelateerde bedrijven weer helemaal terug van weg geweest. Van de bouwers sprong ingenieursbureau Fugro eruit met een winst van 2,35 euro. GTI moest daarentegen een hele euro inleveren.

Donderdag gebeurde alles vooral nabeurs – op briljante jaarcijfers van Philips na. Beleggers liepen die dag vast vooruit op de jaarcijfers van Geveke, die nabeurs bekend werden. Zoals u kunt lezen op de voorpagina van deze krant, mocht het bedrijf zich verheugen in een winstgroei van 38 procent. ’s Avonds hielden beleggers wereldwijd de adem in om te horen wat Fed-voorzitter Alan Greenspan in de Verenigde Staten te melden had tijdens zijn halfjaarlijkse Humphrey-Hawkinsspeech voor de Amerikaanse senaat. Daarin zei hij dat hij nog ‘weinig tekenen van vertraging’ zag in de Amerikaanse economie, wat op de beurs werd opgevat als een hint voor nog een renteverhoging. Wall Street sloot in de min en zo opende de AEX op vrijdag.

Vrijdag leek het om 15:00 allemaal wel mee te vallen met de enorme groei van de Amerikaanse industrie, zodat zowel Wall Street als de AEX even konden stijgen, om na interpretatie van de cijfers toch weer flink omlaag te schieten. Geveke kon de winst van de opening niet vasthouden en sloot gelijk. Grontmij, Boskalis en Fugro waren de enige gelukkige winnaars onder de bouwfondsen.

Reageer op dit artikel