nieuws

Tweede Kamer verdeeld over vogelrichtlijn

bouwbreed

De Kamerfracties van VVD en CDA stemmen niet in met de uitvoering van de Europese vogelrichtlijn, zoals staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) die wil doorvoeren.

Op 17 februari overlegt de Kamer met Faber over de aanwijzing van de zestig beschermde gebieden en de strenge regels die daar gaan gelden. PvdA en D66 steunen de staatssecretaris wel. VVD-Kamerlid Passtoors noemt het ‘krankzinnig’ dat de recreatiebranche in de toekomst moet bewijzen waarom activiteiten in de beschermde gebieden niet schadelijk zijn voor vogels. Net als zijn CDA-collega Atsma vindt hij dat Faber het aantal beschermde gebieden fors heeft opgerekt. “We moeten ons beperken tot de gebieden die we moeten aanwijzen van Europa”, meent de liberaal. Atsma noemt de signalen uit het land glashelder. Gisteren bood een platform van 38 maatschappelijke organisaties een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarin wordt gesteld dat eenvijfde van de Nederlandse economie op slot gaat door de maatregel. “De onrust is groot”, weet Atsma ook uit zijn eigen provincie Friesland. “Daar hebben boeren en duizenden vrijwilligers jarenlang aan natuurbeheer gedaan, zodat het aantal vogels in de provincie is toegenomen. Nu worden ze daarvoor gestraft.” Atsma vindt dat Faber haar werk moet overdoen. PvdA-Kamerlid Swildens steunt haar partijgenote Faber. Zij doet de kritische geluiden af als koudwatervrees.

Op pagina 3: Vogelrichtlijn doet Nederland op slot.

Reageer op dit artikel