nieuws

Timmerwedstrijd moet jong bloed voor de bouw lokken

bouwbreed Premium

Nou effe niet! Geen tijd voor vragen. Op het gezicht van Kevin Monnier staat concentratie te lezen. Hij knijpt zachtjes in een tube lijm. Smeert het witte goedje zorgvuldig met een beitel tussen twee stukken hout. Wacht een paar seconden en drukt dan de onderdelen tegen elkaar.

Deze leerling-timmerman van het Esloocollege uit Voorburg is een van de tien deelnemers van een timmerwedstrijd vrijdag bij het Samenwerkingsverband Haagbouw. “Het is voor die jongens heel belangrijk om de wedstrijd te winnen”, verontschuldigt Olaf Polders, adjunct- directeur van Haagbouw. “Meedoen is leuk, maar als je maandag op school komt en je kunt zeggen: ‘Ik heb gewonnen!’ dan is dat natuurlijk écht schitterend.” Haagbouw houdt een open dag. Alle belangstellenden kunnen komen kijken naar de verrichtingen van de jonge timmerlieden. Het doel is jong bloed voor de bouw binnen te halen. “Nu valt de aanwas nog wel mee”, zegt Polders. “Maar voor de toekomst ziet het er slecht uit. Jonge mensen kiezen niet meer zo snel voor de bouw.” Daarbij komt dat de provincie heeft besloten om binnen de regio Haaglanden een aantal afdelingen bouwkunde van het vmbo te sluiten. Uiteindelijk blijven er nog maar drie over. “Een ramp voor de bouw in deze contreien”, meent Polders. “De vraag naar vaklui groeit enerzijds doordat vergrijzing toeslaat, anderzijds door de bouw van Vinexwijken.” Kevin Monnier zit er niet mee. Hij gaat volledig op in zijn werkstuk: een tuintafel. Af en toe werpt hij een vluchtige blik op de bouwtekening die voor op de werkbank ligt. “In het begin had ik er wel even moeite mee om hem te lezen”, licht hij toe zonder dat zijn ogen loskomen van het werkstuk. “Nu gaat het prima.”

Hulp

Straks wordt zijn werk net als dat van de andere deelnemers beoordeelt door de jury. Deze geeft punten voor onder meer afwerking en nauwkeurigheid. Ook wordt er rekening mee gehouden hoe vaak iemand om hulp heeft gevraagd. Eventuele vragen worden beantwoord door de juryleden die doorlopend aanwezig zijn, maar ook door de meer gevorderde leerlingen van Haagbouw, die eerder hetzelfde werkstuk maakten. “Ze doen het goed”, zegt Amancio, een van deze Haagbouwers. “Heel af en toe hebben ze wat moeite om de tekening te lezen. Ik vind dat ze het over het algemeen wel goed doen.”

Reageer op dit artikel