nieuws

Struisvogelpolitiek nekt gelijkwaardige oplossing

bouwbreed

Nederlanders hebben de rare gewoonte een nieuw bedachte oplossing meteen te willen toepassen, is de ervaring van Bouwbesluitexpert Nico Scholten. Die neiging speelt de Nederlandse ontwerper parten bij de toepassing van het gelijkwaardigheidsbeginsel.

Eerst zal moeten worden aangetoond dat de voorgestelde oplossing inderdaad gelijkwaardig is. Maar daarvoor ontbreekt vaak het geduld en/of het geld.

TNO en certificeringsinstellingen willen met alle plezier onderzoeken of aan de prestatie-eisen wordt voldaan, maar daarvoor moet je, zoals Scholten zegt, “wel wat op tafel leggen”. “We hebben er zelfs een instrument voor gemaakt. Aangeboden een Internetsite te openen met in onze ogen gelijkwaardige oplossingen. Maar zodra je dergelijke ideeen oppert rijst onmiddellijk de vraag: wie betaalt het? De bouwers zeggen: wij betalen niet. De ontwerpers idem dito. VROM zegt ook ‘dat is niet mijn pakkie aan, want wij bouwen niet. Niemand is bereid er geld voor uit te trekken. Ondertussen blijven we wel klagen dat het niet is geregeld.”

Merkwaardig

Terwijl het Bouwbesluit orde moest scheppen in de doolhof van gemeentelijke verordeningen, is het merkwaardig dat de verantwoordelijkheid voor de acceptatie van gelijkwaardige oplossingen bij gemeenten berust. “Dat was vroeger niet anders maar nu doet de markt daar moeilijk over”, zegt Scholten.

De enige die een constructieve bijdrage heeft geleverd aan de discussie is de Stichting Bouwresearch (SBR). Die heeft TNO Bouw gevraagd het principe van de gelijkwaardigheid eens helder te formuleren, en aan de hand van concrete voorbeelden uit te leggen hoe het in de praktijk werkt. ‘De werking van het gelijkwaardigheidsbeginsel’ luidt de titel die in 1997 verscheen. Scholten betreurt dat de publicatie nooit een vervolg heeft gekregen.

“Waarom pakken de brancheorganisaties het niet op?”, vraagt Scholten zich af. “Vandaag moet jij noodgedwongen afzien van een oplossing waarvan je zegt ‘moet eigenlijk kunnen’. Morgen zit een collega met het zelfde probleem. Als je het branchegewijs aanpakt en de kosten hoofdelijk omslaat over de ontwerpbureaus, is het peanuts.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels