nieuws

Sporen van Romeins kampdorp op bouwterrein

bouwbreed

alphen aan den rijn – Op de bouwlocatie van het nieuwe stadhuis in Alphen aan den Rijn hebben archeologen van de Katholieke Universiteit Nijmegen sporen gevonden van een Romeins kampdorp.

De sporen bestaan uit kuilen en waterputten uit de periode 80-275 na Christus, een bronzen steelpan en een uit Zuid-Gallie geimporteerde kom met de afbeelding van een paar gladiatoren.

De voorwerpen zijn afkomstig uit de uitrusting van Romeinse soldaten. De kuilen en putten hoorden bij een kampdorp of vicus. Dit is een burgerlijke nederzetting die zich ontwikkelde onder de directe invloedssfeer van een Romeins legerkamp (castellum).

Het archeologische onderzoek leverde ook informatie op over de bodemopbouw. Op een diepte van twee meter werden zandige afzettingen van de Rijn gevonden. Studie naar deze afzettingen geeft een beeld van het landschap voor de komst van de Romeinen.

De nieuwe gegevens vormen een belangrijke aanvulling op de resultaten van de opgravingen in 1998, toen een bouwinscriptie van een poort werd ontdekt en waarbij de westelijke grachten van het castellum werden blootgelegd. De vondsten in de bouwput van het stadhuis zijn van belang voor het algemene beeld van de Romeinse nederzetting in Alphen aan den Rijn. Aan de hand van de nieuwe vondsten verwachten de archeologen dat het legerkamp met kampdorp in het verleden een zone van 350 meter langs de Rijn en een breedte van 250 meter in beslag nam. (anp)

Reageer op dit artikel