nieuws

Spectaculair hijswerk voor warmtecentrale Schiphol

bouwbreed Premium

schiphol – Tot begin volgende maand laat GTI Industrie Noordwest uit Amsterdam hijswerk uitvoeren voor de warmtecentrale van Amsterdam Schiphol Airport.

Het project begon op 21 februari. Peinemann Kranen uit Hoogvliet gebruikt daarvoor een van ’s werelds grootste en zwaarste mobiele telescoopkranen. Het hijsen gebeurt vanaf middernacht tot vijf uur in de morgen.

De kraan heeft een maximale gieklengte van 145 meter en een maximale hijslast van 650 ton. Deze capaciteit is nodig om de warmtekrachtinstallaties en de koelmachines horizontaal over een afstand van 70 meter te verplaatsen. De machinist mist het zicht op de locatie en krijgt om die reden per portofoon aanwijzingen. Het plaatsen en opstellen van de kraan en de ballast vergt net als het afbouwen een dag.

Uitbreidingen

De centrale staat op het dak van de vertrekhallen 1 en 2 en levert in de winter warmte en in de zomer koelte. De uitbreidingen in dit gebied vergden een grotere centrale. De nieuwe stoot in verhouding ruim 40 procent minder verzurende stoffen uit en bovendien minder kooldioxide – de installatie is ten opzichte van de oude ongeveer een kwart energiezuiniger.

Op pagina 7:

Krachtenbundeling GTI houdt de concurrentie op afstand.

Reageer op dit artikel